Sprečena još jedna ekološka katastrofa na našim jezerima

Foto: Fejsbuk

Svedoci smo toga da svakodnevno građani naše zemlje bacaju razno smeće u reke, pa samim tim divlje deponije niču po obalama i slika plutajućeg otpada na kraju više i nije nešto što nas iznenađuje. Pitanje je samo do kada ćemo moći tako i koliko će još ekoloških katastrofa naši vodotokovi moći da “prežive”.

I ove godine do jezera Ćelije kod Kruševca stigle su velike količine komunalnog otpada koji je doplovio iz reka koje se nalaze na teritorijama opština Brus i Blace. Čelična sajla, koju su postavili radnici JKP “Vodovod-Kruševac“ i Ribočuvarske službe “Rasina” uspela je da zadrži plutajući otpad i sprečeno je ugrožavanje vodozahvata i snabdevanje za 120.000 korisnika regionalnog sistema za vodosnabdevanje.

Kako se navodi na sajtu ovog komunalnog preduzeća u najužem delu Vasićkog basena postavljena je zaustavna barijera. Nakon što pristigne nov priliv čvrstog otpada, biće postavljena još jedna. Plan je da one spreče širenje plutajućeg otpada, što će olakšati i njegovo uklanjanje iz jezera.

Plutajući otpad u jezeru Ćelije svake godine pojavljuje se u periodu kada počinje sneg da se topi i smeće, koje se nalazi na obalama reka Rasine i Blatašnice, bujičnim tokom biva povučeno.

Nakon poplava 2014. godine iz jezera Ćelije izvučeno je 50.000 kubika čvrstog otpada i zato su nadležni ove godine bili spremni da brzo reaguju i spreče ekološku katastrofu.

Foto: Fejsbuk

Već godinama JKP „Vodovod-Kruševac“ zajedno sa komunalnim preduzećima opština Brus, Blace i Aleksandrovac i sa mesnim zajednicama naseljenih mesta koja okružuju jezero Ćelije, intenzivno radi na poboljšanju i očuvanju ovog jezera.

Početkom godine, zbog velike količine plutajućeg otpada pukla je jedna zaštitna lančanica iznad Hidroelektrane “Višegrad”. Tada je oko 4.000 kubika otpada gotovo ugrozilo njen rad i proizvodnju električne energije.

Ovo je slika koja se godinama redovno ponavlja – velike količine otpada koje plutaju Limom i Drinom ugrožavaju životnu sredinu, rečni ekosistem i sam rad hidroelektrane.

U toku je i čišćenje Potpećkog jezera kod Priboja u kom se prema procenama stručnjaka nalazi više od sedam kubika plutajućeg otpada koji će biti transportovan u deponiju “Duboko”.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti