Sprečen krivolov u Nacionalnom parku Skadarsko jezero

Foto: JP Nacionalni parkovi Crne Gore

U cilju zaštite i očuvanja prirodnih vrednosti NP Skadarsko jezero, nadzornici Službe zaštite su tokom prvog dana vikenda, 1. decembra, suzbili krivolov u zaštićenom području.

Tokom akcije u reonu Krajine, zatečena su dva lica u vršenju nelegalne aktivnosti izlova ribe.

Takođe su tokom akcije, u subotu uveče, u reonu Gostiljske reke, zatečena dva lica u vršenju izlova ribe zabranjenim sredstvima.

Od istih su privremeno oduzeta sledeća nelegalna sredstva za vršenje nezakonitog ribolova: plinska lampa, plinska boca i osti.

Lica koja su zatečena u vršenju nelegalnih aktivnosti su procesuirana nadležnim državnim organima – Inspekciji za ribarstvo.

Poznato je da se u nacionalnom parku mogu obavljati delatnosti kojima se ne ugrožava izvornost prirode, kao i da je način korišćenja, zaštite, očuvanja, uzgoja i ulova riba definisan Zakonom o slatkovodnom ribarstvu i akvakulturi.

Pored redovnih aktivnosti Službe zaštite Nacionalnog parka u koordinaciji sa nadležnim inspekcijskim službama i u saradnji sa ribarskim udruženjima i organizacijama, u cilju očuvanja bogatog i raznovrsnog biodiverziteta značajna je uloga ukupne društvene zajednice.

S tim u vezi, JP Nacionalni parkovi Crne Gore apeluju na sve korisnike zaštićenog prostora, posebno na lokalno stanovništvo, da aktivno doprinosi njegovoj zaštiti i bude aktivni saradnik u cilju suzbijanja nezakonitih radnji na prostoru Parka, posebno nelegalnog izlova ribe. S tim u vezi, pozivom na dežurni broj Službe zaštite 067 310 454 mogu se prijaviti sve eventualne nezakonite radnje.

Podsećamo da je Nacionalni park Skadarsko jezero zaštićeno prirodno područje i prekogranični prirodni prostor koji karakterišu bogatstvo i raznovrsnost flore i faune, kao i značajno kulturno-istorijsko nasleđe.

Zbog prirodnih vrednosti i istorijskog i kulturnog značaja, Ukazom Skupštine Crne Gore 27. novembra 1983. godine, proglašen je četvrti crnogorski nacionalni park – Skadarsko jezero, dok je 1995. godine upisan u Ramsar listu – Svetsku listu močvara od međunarodnog značaja.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti