Španija i Bugarska pred Sudom pravde Evropske unije zbog zagađenog vazduha

Foto: Pixabay

Evropska komisija je podnela prijavu Sudu pravde Evropske unije protiv Španije i Bugarske, koje je Brisel ranije pozvao da poštuju propise o kvalitetu vazduha.

Evropska komisija je u maju 2018. godine, posle deset godina upozorenja, odlučila da podnese prijavu protiv šest članica Unije, među kojima su bile Nemačka i Francuska, zbog nepoštovanja propisa o zagađenju vazduha.

Sad je red na Španiju za koju Brisel smatra da „sistematski krši propise o količini azot-dioksida (NO2, nusprodukta sagorevanja), koji su pravno obavezujući od 2010. godine“, navodi se u saopštenju Evropske komisije. Prekoračenje zagađenja se dešava u gradskim zonama Madrida, Barselone i u naselju kod njenog aerodroma.

Emisije NO2 s najfinijim česticama PM10 su među glavnim uzročnicima zagađenja vazduha u Evropskoj uniji zbog saobraćajne gužve i dizel-motora.

Prema saznanjima Evropske agencije za životnu sredinu, u Španiji od NO2 godišnje prevremeno umre 9.000 ljudi.

Bugarskoj, koja je već osuđena zbog nepoštovanja propisa o dopuštenoj količini čestica u vazduhu, ovog puta se zamera prekoračenje graničnih vrednosti sumpor-dioksica (SO2) koji potiče od sagorevanja fosilnog goriva.

Evropska komisija je upozorila Hrvatsku i Rumuniju zbog „sistematskog nepoštovanja“ praćenja zagađenja vazduha, dok je Grčka pozvana da poboljša zaštitu svojih građana od emisije gasova iz industrije, a upozorenje je dobila i Poljska koja krši odredbe iz jedne presude Suda pravde Evropske unije.

Izvor: N1

Željka Vesić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti