Rodni kraj Vuka Karadžića proglašen za predeo izuzetnog kulturnog i prirodnog značaja

Vuk Karadžić je jedna od najistaknutijih ličnosti srpske književnosti i kulture kroz istoriju našeg naroda – bio je pisac, filolog i reformator jezika. Rođen je 1787. godine u selu Tršić u blizini Loznice. S obzirom na to da su deca u njegovoj porodici umirala, po narodnom običaju je dobio ime Vuk kako mu veštice i duhovi ne bi naudili.

Foto: Wikipedia/Rasevic

S veličinom njegovog imena i rada na umu, Vlada Republike Srbije je u julu 2019. godine proglasila prostor oko Vukove spomen kuće u Tršiću, manastir Tronoša i šire okruženje zaštićenim predelom izuzetnih odlika.

Područje karakteriše splet kulturnih i prirodnih vrednosti proizašlih iz materijalnog i nematerijalnog nasleđa. Njegova površina iznosi 1802,57 hektara, od čega se 41,21 hektara (2,28 %) nalazi u državnom vlasništvu, 1395,14 ha (77,39 %) u privatnom vlasništvu i 366,22 hektara (20,33 %) u drugim oblicima vlasništva.

„Kulturni predeo Tršić-Tronoša“ je poznat i po očuvanim kompleksima šuma i bogatoj i raznovrsnoj flori i fauni. Od ukupno 145 zaštićenih divljih vrsta biljaka i životinja, osamdeset tri pripadaju kategoriji zaštićenih, a šezdeset dve kategoriji strogo zaštićenih vrsta.

Vlada je predvidela da se novozaštićeno područje poveri na upravljanje Centru za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice. On će biti dužan da obeleži teritoriju „Kulturnog predela Tršić-Tronoša“, organizuje čuvarsku službu, donese akt o unutrašnjem redu i slično. Centar je dužan i da napravi digitalnu bazu podataka bitnih za upravljanje u roku od dve godine.

Visinu naknade za korišćenje „Kulturnog predela Tršić-Tronoša“ utvrđuje centar u skladu sa zakonom kojim se uređuju naknade za korišćenje javnih dobara.

Znameniti nekadašnji stanovnik sela Tršić je svojim delima zadužio čak i oštre protivnike poput Jovana Hadžića. Jednom prilikom mu je skrenuo pažnju da bi on bio ovan, a ne Jovan, da Vuk iz latinice nije uzeo slovo J.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti