Solarni park u Živinicama na mreži od kraja 2024.

Foto-ilustracija: Pixabay (fabersam)

Gradonačelnik Živinica Began Muhić održao je sastanak sa predstavnicima Elektroprivrede BiH, na kojem je razgovarano o aktivnostima koje se provode u cilju realizacije projekta izgradnje solarnih elektrana na području Živinica ukupne snage 60 MW, na degradiranom rudničkom zemljištu.

Prema riječima Muhića navedeni projekat izgradnje solarnih elektrana je od kapitalnog značaja za Grad Živinice koji nagoveštava jednu novu epohu energetske tranzicije, proizvodnje zelene energije iz obnovljivih izvora.

Realizacija projekta započela u maju mesecu ove godine, a ukupna vrednost je oko 90 miliona KM. Investitor je JP Elektroprivreda BiH putem EBRD-a koji će biti finansijer projekta izgradnje solarnih elektrana.

Pročitajte još:

Prema rečima predstavnika Elektroprivrede BiH aktivno se radi na relizaciji navedenog projekta, te se očekuje da će solarne elektrane biti u funkciji eksploatacije do kraja 2024. godine.

Grad Živinice će imati direktnu korist realizacijom ovog projekta jer će fotonaponske elektrane biti priključene na distributivnu mrežu i sva dobijena energija će biti potrošena u Živinicama, odnosno biće usmerena za potrebe privrede i građana Živinica. Osim toga biće povećana potreba za dodatnom radnom snagom, odnosno otvoriće se mogućnost i prekvalifikacije.

Poznato je da će od 2026. privreda biti opterećena dodatnim nametima, a navedeni projekat će omogućiti privrednicima da za svoju proizvodnju koriste energiju iz obnovljivih izvora, kako bi među prvima dobili zelene certifikate koji će ih osloboditi plaćanja dodatnih nameta.

Pored ove investicije u Gradu Živinice se relaizuje nekloliko projekata koji imaju za cilj ohrabriti privredne subjekte i građane da se kroz subvencije za izgradnju solarnih panela na vlastitim pogonima počne proizvoditi energija iz obnovljivih izvora za vlastite potrebe.

Izvor: eKapija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti