Gde su najbolje lokacije za solarne elektrane u Srbiji?

Foto-ilustracija: Pixabay

Poznato je da zemlje Evrope već uveliko rade na ciljevima ublažavanja klimatskih promena i otklanjanju ugljeničnog otiska.

Srbija je zemlja kojoj je, kao i drugim zemljama, neophodno razvijanje obnovljivih izvora energije. Energetska zajednica, sačinjena od osam ugovornih strana, od kojih je jedna i Srbija, ima postavljene svoje ciljeve.

Kako bi Srbija ispratila ovu dinamiku i radila na ostvarivanju ciljeva, potrebno je da poveća udeo OIE na oko 40 odsto, u sveukupnoj potrošnji energije do 2030. godine. Država je baš iz ovih razloga, 2021. godine donela Zakon o korišćenju OIE, koji je revidiran ove godine.

Pročitajte još:

Procenom solarnog potencijala, izvršenom od strane The Nature Conservancy, dobijena je mapa sa lokacijama gde bi razvoj solarne energije bio najbolji prema određenim kriterijumima. Procena je da bi 10 odsto domaćinstava u zemlji moglo da se napaja iz 100 odabranih lokacija, uz instaliranu snagu od 10 MW, što bi značajno smanjilo zagađenje.

Prema ovoj proceni, severni delovi Srbije imaju veliki potencijal za razvoj solarne energije. Takođe, instalacijom 1GW solarne energije, na godišnjem nivou moglo bi biti ušteđeno milion tona ugljen-dioksida.

U izveštaju možete pogledati 100 najboljih lokacija – ovde.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti