Solarne ćelije u spreju

solarne-celije-iz-spreja-02

Solarne ćelije koje se sprejom mogu naneti na bilo koju površinu napravljene su od strane naučnika sa Univerziteta u Šefildu. Tehnologija solarnih ćelija u spreju nije nova ali je bila veoma skupa i neefikasna dok nije otkriveno korišćenje novog materijala “perovskit”-a. Sama metoda izrade solarnih ćelija bi mogla znatno da promeni percepciju, troškove i efikasnost iskorišćenja sunčeve energije.

Za izradu solarnih ćelija najviše koristi silicijum čiji je prosek efikasnosti apsorpcije sunčeve energije oko 25%. Efikasnost organskih solarnih ćelija je oko 10%, a tehnologija sprejanja solarnih ćelija do sada nije prelazila nekoliko procenata. Korišćenjem “perovskita”, minerala kalcijum titanijum oksida, naučnici su uspeli da dostignu efikasnost od 19%, što je veoma blizu efikasnosti silicijumskih solarnih ćelija.

Ova tehnologija može znatno da ubrza i učini povoljnijim dalji razvoj solarne industrije. Nove mogućnosti korišćenja solarne tehnologije ogledaće se u tome da bi se fotonaponski paneli mogli naneti putem spreja po krovovima automobila, fasadama starih objekata. Na taj način bi svaki objekat ili predmet mogao da se pretvori u malu farbriku energije.

izvor-foto: inhabitat

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti