„Elektroprivreda Srbije“ uvozom jeftinije struje čuva ugalj za zimu

EPS

„Elektroprivreda Srbije“ uvozi određene količine električne energije s obzirom na to da je cena kilovat-sata na tržištu povoljnija tokom letnjih meseci a kako bi do zime napunili deponije uglja i obezbedili što više uglja za proizvodnju struje zimi, rečeno je danas Tanjugu u toj kompaniji.

EPS je od 15. maja, odnosno od proglašenja vanredne situacije zbog poplava, do kraja jula na otvorenom tržištu obezbedio 714,464 miliona kilovat časova (kWh) za šta je bilo potrebno izdvojiti 30,5 mil EUR, navode u EPS-u.

Prosečna cena je, kako preciziraju, bila 4,2 evro centa po kilovat-satu.

Na pitanje koliko će Srbiji nedostajati električne energije naredne zime i koliko će morati da uvozi struje, u EPS-u navode da će obezbeđivanje nedostajućih količina električne energije tokom zimske sezone zavisiti od toga koliko i kojom brzinom bude stabilizovana proizvodnja uglja u „Kolubari“, kao i od vremenskih prilika tokom zime.

Istovremeno poručuju da blagovremeno obezbeđuju nedostajuće količine električne energije za narednu zimu.

Pokretanje proizvodnje uglja na kopu „Veliki Crljeni“ utiče na mogućnosti za što veću proizvodnju električne energije u obrenovačkim elektranama, a ispumpavanje vode iz kopa „Tamnava-Zapadno polje“ i ponovno uspostavljanje proizvodnog procesa na tom kopu je prioritet za elektroenergetsku stabilnost Srbije.

U Rudarskom basenu „Kolubara“ na kopu Veliki Crljeni, koji je bio poplavljen u maju, pokrenuta je proizvodnja uglja pre pet dana, tako da se sada iz „Kolubare“ dobija dodatnih 20.000 tona uglja dnevno, odnosno ukupno 65.000 tona, što je skoro 80% proizvodnje u odnosu na plan.

Veliki Crljeni su treći kop koji je pokrenut u „Kolubari“ nakon majskih poplava, jer je prethodno počela proizvodnja na poljima B i D.

U „Kolubari“, od čijeg uglja se proizvodi više od 50% struje u Srbiji, preostalo je još da se iscrpi voda sa kopa „Tamnava Zapadno polje“, a ministar energetike Aleksandar Antić očekuje, kako je nedavno rekao, da će to polje biti pokrenuto do kraja godine i da će biti dovoljno struje iz domaćih izvora, posebno kada zima bude najoštrija.

Antić je kazao da Ministarstvo, ipak, priprema dva scenarija za uvoz struje tokom zime, pri čemu prvi podrazumeva uvoz iz evropskih zemalja a drugi iz zemalja u okruženju.

Kop „Tamnava Zapad“ je poplavljen sa oko 210 miliona kubika vode, što je, poređenja radi, više nego što Vlasinsko jezero ima vode.

„Kolubara“ je pre poplava proizvodila 90.000 tona uglja dnevno, odnosno 30 miliona tona godišnje, što je neophodno za uobičajenu proizvodnju struje i snabdevanje električnom energijom iz domaćih izvora u zimskim mesecima, kada je potrošnja struje povećana.

izvor: tanjug

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti