Solarna energija za Dom učenika u Zrenjaninu

Solarni-kolektori_Dom_ucenika_Zrenjanin_002-1024x430

U Domu za učenike u Zrenjaninu „Angelina Gina Kojić“ u toku je realizacija druge faze solarne elektrane.

Pomoćnik direktora Instituta „Mihajlo Pupin – automatika“ gospodin Aleksandar Car izjavio je da je prva faza solarne elektrane snage 23,2kW puštena u rad pre nešto više od mesec dana, kao i da se puštanje u rad druge faze snage 39kW očekuje do kraja septembra.

Direktor Doma učenika „Angelina Gina Kojić“ gospodin Goran Petković istakao je da je vrednost investicije oko 15 miliona dinara, a električna energija koja bude generisana biće dovoljna da podmiri oko 80 odsto ove ustanove. On je dodao da se nada da će dobiti status povlašćenog proizvođača električne energije kako bi od novca dobijenog ovim putem finansirali projekat postavljanja toplotnih pumpi.

Inače, u Domu učenika „Angelina Gina Kojić“ u Zrenjaninu 2007. godine postavljeni su solarni kolektori. U okviru prve faze projekta postavljeno je 80 solarnih kolektora, a zatim je postavljeno još 260 što je omogućilo da se podmire potrebe za toplom vodom oko 300 korisnika doma. Solarni kolektori postavljeni su uz podršku slovačke vlade i AP Vojvodine, a omogućili su uštedu od oko 60 odsto.

Sandra Jovićević

foto: obnovljiviizvorienergije.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti