Potrebno uložiti 400 miliona evra godišnje u oblast vodoprivrede

voda pks.rs

U prostorijama Privredne komore Srbije 23. septembra 2015. godine održana je Javna rasprava o Nacrtu Strategije upravljanja vodama na teritoriji Republike Srbije i Nacrtu izveštaja o strateškoj proceni uticaja Strategije upravljanja vodama na teritoriji Republike Srbije.

Direktor Instituta za vodoprivredu Jaroslav Černi gospodin Milan Dimkić istakao je da se u oblast vodoprivrede godišnje uloži oko 50 miliona evra, ali da su potreban ulaganja od oko 400 miliona evra. Kako je istakao, u Republici Srbiji do sada je uloženo preko 14 milijardi evra u infrastrukturu u oblasti voda, ne računajući hidroelektričnu infrastrukturu.

Direktor Sektora usluga i preduzetništva Privredne komore Srbije gospođa Tatjana Ercegović navela je da razvoj vodoprivredne infrastructure daje podsticaj ekonomskom i socijalnom razvoju društva u celini. Ona je dodala da oblast obuhvata izuzetno značajne teme kao što su oavodnjavanje, odvodnjavanje, snabdevanje pijaćom vodom, zaštitu od podzemnih i nadzemnih voda, akumulacije, prečišćavanje voda.

Predstavnik Republičke direkcije za vode gospođa Nataša Milić izjavila je da je Strategija upravljanja vodama bitna za celu državu, dok se strateški ciljevi mogu postići uvođenjem standard, propisa i tehnologija Evropske unije. Kako je istakla, Srbija ima dovoljno vode ako se taj resurs iskoristi na racionalan način i zaštiti od zagađenja.

Sandra Jovićević

foto: pks.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti