Promocija postrojenja na biomasu u Novom Sadu

GIZ bizlife.rs

U sredu 23. septembra 2015. godine u Novom Sadu održan je stručni skup o biogasnim postrojenjima na farmama u organizaciji Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

Stručni skup organizovan je u okviru programa „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji“, a prisutnima se obratio rukovodilac ovog projekta gospodin Tomas Mičke koji je izjavio da se korišćenjem električne energije iz obnovljivih izvora Srbija približava ekološkim standardima Evropske unije, ostvaruju se prihodi na lokalnom nivou, a farme dobijaju energetsku nezavisnost. On je dodao da su poljoprivrednici zainteresovani za nove tehnologije koje GIZ promoviše.

Predstavnik GIZ-a gospodin Frank Hofman naveo je da se vrednost investicije u postrojenje na biogas na farmama kreće od 4 do 12 hiljada evra po kilovatu električne energije u Srbiji, dok je u Nemačkoj potrebno između 5500 i 8100 evra po kilovatu.

U okviru stručnog skupa predstavljene su mogućnosti investiranja u postrojenja koja koriste biomasu, podsticajne mere Republike Srbije, kao i perspektive razvoja ovakvog tržišta. Osim toga, predstavljeni su i primeri dobre prakse iz ove oblasti.

Sandra Jovićević

foto: bizlife.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti