U toku Integrisano savetovanje sa međunarodnim učešćem u Zrenjaninu

savetovanje tent.rs

U Zrenjaninu je 23. septembra 2015. godine otvoreno Integrisano savetovanje sa međunarodnim učešćem koje traje do 24. septembra 2015. godine.

U okviru savetovanja dodeljena je Plaketa Udruženja za zaštitu vazduha Srbije TE Nikola Tesla, TE-KO Kostolac i RB Kolubara za postignute rezultate na zaštiti kvaliteta vazduha i životne sredine, kao i pojedincima među kojma su bili i predstavnici JP Elektroprivreda Srbije.

Direktor korporativnih poslova u TENT-u gospodin Vojin Nestorović, jedan od dobitnika plakete, ovom prilikom izjavio je da je urađeno mnogo u oblasti zaštite životne sredine u proteklom periodu. Kako je istakao, urađene su rekonstrukcije elektrofilterskih postrojenja na svim postrojenjima TENT A, TENT B, kao i na bloku TE Kolubara A5 čime je smanjena emisija praškastih materija na nivo ispod 50 miligrama po metru kubnom.

Direktor TE Kostolac B gospodin Dragan Živić, takođe jedan od dobitnika plakete, naveo je da je do sada na TE Kostolac urađen kapitalni remont, zamenjeno kompletno elektrofiltersko postrojenje, kao i da je u planu izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova oba bloka TE Kostolac.

Predstavnik Odseka za zaštitu životne sredine i ozonskog omotača Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Dušica Radojičić u okviru Integrisanog savetovanja sa međunarodnim učešćem izjavila je da resorno ministartsvo trenutno radi na Uredbi o graničnim vrednostima emisije iz postrojenja za sagorevanje, Uredbi o graničnim vrednostima emisije iz stacionarnih izvora zagađivanja i Uredbi o merenjima emisije zagađujućih materija u vazduh. Ona je istakla i da se radi na Uredbi o listama kategorije vazduha koja doprinosi daljem sprovođenju mera u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha.

U okviru Integrisanog savetovanja sa međunarodnim učešćem održava se i četvrto savetovanje o odsumporavanju dimnih gasova, sedmo savetovanje deponija pepela, šljake i jalovine u termoelektranama i rudnicima, kao i četrdeset treće savetovanje o zaštiti vazduha.

Sandra jovićević

foto: tent.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti