Sinjajevina – što pre ukinuti odluku o vojnom poligonu

Foto: Fejsbuk/Sačuvajmo Sinjajevinu/Save Sinjajevina

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu pozvala je Vladu Crne Gore da što pre ovu oblast proglasi zaštićenim prodručjem i da ukine odluku o vojnom poligonu na ovoj planini.

Okupljanje na Margiti organizovano je u znak sećanja na prošlogodišnji veliki protest koji je trajao 51 dan i zahvaljujući kojem je sprečena vojna vežba na pašnjacima Sinjajevine, dok su ove godine upućene kritike novoj Vladi koja ni godinu dana kasnije nije poništila odluku o vojnom poligonu. 

Jedan od starosedelaca Sinjajevine i član Građanske inicijative Novak Tomović, poručio je da su njegovi preci planinu branili od zlih očiju i ruku, te da je on ponosan što sa ostalim prijateljima i građanima Crne Gore brani najveći crnogorski pašnjak.

“Biser prirode, najveći pašnjak Balkana, drugi najveći u Evropi, teritorija pod zaštitom UNESKO-a i dalje je zvanično vojni poligon. Zaista, skandalozna odluka donesena 2019., još nije ukinuta uprkos obećanjima nove Vlade da će se nešto po tom pitanju promeniti”, istakao je Petar Glomazić, član Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu i dodao da je neverovatno da se i pored svih obećanja i dalje mora protestvovati.

Predsednik Skupštine Građanske inicijative Petar Keker poručio je da je lepo videti mlade i stare na Sinjajevini.

“Članovi Vlade, iako su bili pozvani, nisu došli na Margitu, ali nije strašno, jer ja verujem da će oni slediti naše poruke odavde. Odbrana Sinjajevine je prerasla u pokret i mi smo dužni da se izborimo za ono za šta se zalažemo, a to je da se poništi odluka o vojnom poligonu, a naša planina bude park prirode”, dodao je on, navodi se u saopštenju Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu.

Učesnici su složni u jednom da planinu i prirodu treba zaštiti.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti