Singapur gradi ekološki „pametan grad“ sa 42.000 domova

Foto-ilustracija: Pixabay

Singapur je država u kojoj 80 odsto stanovnika živi u domaćinstvima koja su u javnom vlasništvu, tako da naklonost vlasti ka održivoj urbanoj arhitekutri ima veliki uticaj na razvoj ovog grada-države.

Prema planu u  pet okruga biće izgrađeno 42.000 stanova, a ovo će biti dvadeset i četvrto naseljeno područje koje je izgradila vlada Singapura nakon II svetskog rata.

Ekološki grad će se zvati Tengah, što na malajskom znači osrednjost ili sredinu.

Ovaj gradić će se zidati na mestu nekadašnje ciglane i vojnog poligona, a prostiraće se na 700 hektara. Pored zvaničnog naziva, mnogi mu daju pridev i „šumski“ grad, zbog velikog broja zelenih površina koje će imati.

Singapur je poznat po ubrzanom razvoju biciklizma, pa zvaničnici ističu da će upravo zbog toga značajan deo prostora biti namenjen baš biciklistima i pešacima. Ujedno zabranom vožnje automobila, po centru grada, rešavaće se i napori u smanjenju emisije ugljenika.

Stanovnici grada će koristiti vodu rashlađenu uz pomoć solarne energije, čime će se dodatno smanjiti i emisija štetnih gasova.

Infrastruktura je osmišljena kroz koncept razdvajanja saobraćaja, sa podzemnom infrastrukturom u kojoj će biti smeštena mesta za parking, putevi i komunalne usluge, pa će samim tim na tlu biti sve podređeno slobodnom kretanju stanovnika.

Kako Singapur „gleda“ u budućnost, ostavlja se prostor za električna i za samoupravljajuća i autonomna vozila u budućnosti. Biće instaliran i veći broj elektropunjača samo za ovu vrstu vozila.

U državi sa populacijom od šest miliona stanovnika, a koja stvara emisije štetnih gasova veće nego u Velikoj Britaniji, Kini i Maleziji, posebna pažnja se posvećuje rashlađivanju unutrašnjosti objekata. Naime, klima uređaji čine trećinu od ukupne potrošnje energije u domaćinstvima, a sa globalnim zagrevanjem taj problem bi mogao dodatno da se pogorša.

Zbog toga je sistem klima uređaja centralizovan, a sakupljanje smeća i otpada će biti automatizovano – rasveta će se paliti samo onda kada neko prolazi tim delom ulice.

Očekuje se da prvi stanovi budu spremni za useljenje 2023. godine, a početna cena dvosobnog apartmana biće 68.000 evra.

Svi stanovnici će imati pristup aplikaciji koja im omogućava da nadgledaju potrošnju energije i vode, dok će digitalni displeji u svakom bloku obaveštavati stanovnike o njihovom kolektivnom uticaju na životnu sredinu.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti