Severna Koreja i dalje razvija nuklearni program

Foto-ilustracija: Unsplash (Random Institute)

Severna Koreja je tokom prošle godine nastavila da razvija nuklearni program i balističke rakete, čime je prekršila sankcije Ujedinjenih nacija, navodi se u poverljivom izveštaju UN-a u koji je Rojters imao uvid.

U izveštaju Ujedinjenih nacija se takođe navodi da je Severna Koreja protivpravno uvozila rafiniranu naftu i izvozila ugalj u vrednosti od 370 miliona dolara zahvaljujući kineskim baržama, prenosi Rojters. Podatke o izvozu Severne Koreje nezavisnim posmatračima sankcija dostavila je neimenovana država članica Ujedinjenih nacija.

„Demokratska Narodna Republika Koreja se nije uzdržala od svojih protivpravnih nuklearnih programa i razvijanja balističkih projektila, što je protivno rezolucijama Saveta bezbednosti“, navedeno je u izveštaju nezavisnih posmatrača Saveta bezbednosti.

Prema navodima u izveštaju, 2,8 miliona tona uglja je sa severnokorejskih brodova prebacivano na lokalne kineske barže koje su ugalj dalje prevozile u luke u zalivu Hanžu i na reci Jangce u Kini.

Dodaje se da je Severna Koreja u kineske luke izvezla najmanje milion tona peska u vrednosti od 22 miliona dolara.

Kina, koja je saveznik Severne Koreje, više puta je navela da se pridržava sankcija koje su uvele Ujedinjene nacije.

Rusija i Kina su izrazile zabrinutost da sankcije nanose štetu civilima u Severnoj Koreji i nadaju se da će ukidanje određenih zabrana pomoći u prevazilaženju zastoja pregovora između Vašingtona i Pjongjanga.

Vlasti Severne Koreje su navele da više nisu u obavezi da obustave nukelarne probe i testiranje projektila zbog toga što Sjedinjene Države nisu bile spremne da pokažu fleksibilnost u vezi sa „brutalnim i nehumanim sankcijama“. U izveštaju se ističe kako sankcije nisu usmerene protiv civila u Severnoj Koreji, ali da su sankcije imale nenameran uticaj na humanitarnu situaciju u zemlji.

Kako se navodi u izveštaju, Severna Koreja je 2019. godine lansirala 25 projektila u okviru testiranja, uključujući i nove tipove kratkodometnih raketa i podvodnih balističkih projektila.

Severna Koreja je pod sankcijama Ujedinjnih nacija od 2006. godine. Od tada je Savet bezbednosti dodatno pooštravao uslove sankcija kako bi smanjio finansiranje za nuklearne programe Pjongjanga.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti