Seča drveća na Savskom trgu i sadnja novog rastinja

Foto: Grad Beograd

U sklopu rekonstrukcije Savskog trga, koji će nakon završetka radova postati funkcionalan i kompaktan saobraćajni prostor, sa akcentom na otvorene pešačke površine i prostorom za odmor i okupljanje, JKP „Zelenilo – Beograd” obavljaće deo posla koji se tiče uklanjanja starih stabala i sadnju novog visokog i niskog rastinja, koncentrično raspoređenog, kako je i predviđeno pobedničkim rešenjem na završenom arhitektonsko-urbanističkom konkursu.

Ekipe „Zelenila” će sutra, 22. novembra, započeti radove na uklanjanju sedamnaest stabala na Savskom trgu, između Karađorđeve ulice i Savskog platoa, od kojih su pojedina mladice, jedno stablo je suvo, dok jedno na sebi ima otvorenu centralnu trulež. Svaka seča stabala višestruko se nadoknadi sadnjom novih sadnica, pa će tako biti i na Savskom trgu, gde je nakon rekonstrukcije infrastrukture planirana sadnja u koncentričnom rasporedu zelenila i to u prvom redu uz buduću obodnu saobraćajnicu, visoko rastinje, a potom niže rastinje, uz velike travnate površine.

„Zelenilo” je podsetilo na to da Grad Beograd insistira na strategiji da se svako uklonjeno stablo, kao što je i nužno kada se rade veće rekonstrukcije i što je praksa svuda u svetu, zameni sa znatno većim brojem drveća. Tako će, takođe sutra, započeti i akcija „Drvo za Beograd”, koju je najavio gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, a prva institucija koja se odazvala ovom izazovu jeste Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, koja će zasaditi 163 stabla u parku Ušće i tako dati svoj doprinos.

JKP „Zelenilo – Beograd”, Beograd, kao izvođač radova, biće deo ove akcije, a istovremeno će učestvovati i u svim budućim sadnjama u gradu, bilo da iza njih stoji Grad Beograd ili društveno odgovorne kompanije, organizacije i udruženja građana.

Izvor: JKP Zelenilo-Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti