Savet EU postigao dogovor o univerzalnom punjaču

Foto-ilustracija: Pixabay

Zemlje Evropske unije usvojile su zajednički stav o predlogu o univerzalnom punjaču za elektronske uređaje, čiji je cilj između ostalog da se smanji količina elektronskog otpada.

Na sastanku stalnih predstanvnika država članica (Coreper) 26. januara postignut je dogovor o pregovaračkom mandatu koji Savetu EU omogućava da počne pregovore sa Evropskim parlamentom, kada to zakonodavno telo usvoji svoj mandat, saopštio je Savet EU.

Evropska komisija je u nacrtu zakona, predstavljenom u septembru, predložila da svi pametni telefoni, tableti, digitalne kamere, slušalice, prenosni zvučnici i konzole za video igre imaju zajednički, standarni priključak tako da ne bi morao da se kupuje punjač svaki put kada se kupuje novi uređaj.

U predlogu Komisije navedeno je da će USB-C postati standardni port za punjenje svih uređaja bez obzira na brend, kao i da će brzina punjenja biti ista za sve kompatibilne uređaje.

Novim zakonom bi prodaja punjača bila odvojena od prodaje elektronskih uređaja, tako da novi punjač ne bi bio nužno uključen u kupovinu uređaja.

Time će se smanjiti količina elektronskog otpada povezanog s proizvodnjom, prevozom i odlaganjem punjača.

Procenjuje se da bi se smanjenjem proizvodnje i odlaganja novih punjača količina elektronskog otpada smanjila za gotovo hiljadu tona godišnje.

Savet EU je u cilju bolje informisanosti potrošača predložio i stavljanje piktograma sa informacijom da li se uređaj nudi zajedno s punjačem, kao i oznake sa specifikacijama punjenja.

Posle donošenja zakona industrija će imati prelazni rok od dve godine da se prilagodi pre početka primene.

U EU je 2020. godine prodato oko 420 miliona mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja.

Potrošači imaju u proseku oko tri punjača za mobilne telefone, od kojih dva koriste redovno. Uprkos tome, 38 odsto potrošača je izjavilo da su bar jednom imali problem da napune telefon jer dostupni punjačni nisu bili kompatibilni.

Potrošači godišnje potroše oko 2,4 milijarde evra na samostalne punjače koji ne dolaze s elektronskim uređajima. Procenjuje se da od odloženih i nekorišćenih punjača godišnje nastaje do 11.000 tona elektronskog otpada.

Izvor: Beta/EurActiv

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti