Sastanak Vujović-Žiofre: Srbija na putu zelene tranzicije

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine, Irena Vujović, razgovarala je sa šefom delegacije Evropske unije u Srbiji Emenuleom Žiofreom, a zajednički je konstatovano da Srbija ostaje duboko posvećena članstvu u EU i da se naporno radi na postizanju napretka u okviru Poglavlja 27, koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene.

„Ministarstvo zaštite životne sredine kao koordinator Zelene agende za Srbiju, postaraće se da proces Zelene agende bude blisko koordinisan sa procesom iz Poglavlja 27 i da ova sinergija doprinese napretku oba procesa. Nastavićemo i sa radom na Specifičnim planovima implementacije direktiva (DSIP) i višegodišnjem investicionom i finanijskom planu (MIFP). U skladu sa ovim, ažuriraćemo našu pregovaračku poziciju. To nam je bio prioritet u 2021. i ostaće i u 2023. godini“, rekla je ministarka Vujović.

Ona je dodala da je postignut značajan napredak u transponovanju i primeni zahteva Poglavlja 27 koji je postignut tokom proteklih godina.

„Uskoro sledi usvajanje novog seta zakonskih i strateških dokumenata“, objasnila je Vujović, navodi se u saopštenju.

Ambasador Žiofre je rekao da EU podržava Srbiju u razvoju novih izvora energije i prelasku na zeleniju energiju.

„U proteklih 20 godina smo obezbedili više od 800 miliona evra za energetski sektor u Srbiji. EU finansira veliki broj ekoloških projekata u zemlji, poput aktuelne izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu. EU je takođe izdvojila više od 40 miliona evra za izgradnju novog regiionalnog sistema za upravljanje otpadom za grad Novi Sad i još sedam opština“, zaključio je šef delegacije EU u Srbiji.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti