Sastanak radi unapređenja koordinacije poslova inspekcijskog nadzora poverenih jedinici lokalne samouprave

 

Foto: eko.minpolj.gov.rs

Sektor inspekcije za zaštitu životne sredine u saradnji sa Stalnom konferencijom opština i gradova je održao šesti u nizu planiranih sastanaka sa jedinicama lokalne samouprave u Šapcu za Kolubarski, Mačvanski i Sremski upravni okrug.

Cilj ovih sastanaka je upoznavanje jedinica lokalne samouprave o uspostavljanju sistema kroz koordinaciju poverenih poslova, prenoseći iskustva, informacije, preporuke i dobru praksu.

Pomoćnik ministra gospodin Željko Pantelić je prisutne upoznao o značaju formiranog Odeljenja za poverene poslove u Sektoru inspekcije za zaštitu životne sredine. On je istakao da je cilj navedenog Odeljenja da pruži pomoć inspektorima jedinica lokalne samouprave u izvršavanju poverenih poslova, podizanjem nivoa i ujednačavanjem postupanja inspekcije za zaštitu životne sredine prema nadziranim subjektima, kao i nadzor u izvršavanju poverenih poslova.

Na sastanku su inspektori jedinica lokalne samouprave izneli mnoge probleme na koje nailaze u izvršavanju poverenih poslova. Predstavnici Sektora inspekcije za zaštitu životne sredine su izneli da su upoznati sa mnogim problemima, kroz dostavljene planove i veliki broj pritužbi od strane građana. Zato se i javila potreba za koordinaciju i intezivniju kontrolu poverenih poslova. Veliki značaj imaju ovakvi sastanci gde se prenose iskustva, informacije, preporuke i dobra praksa.

Inspektori jedinica lokalne samouprave su upoznati sa održavanjem dvodnevnih seminara u 2017. godini, čiji predavači će biti iz Sektora inspekcije za zaštitu životne sredine. Na seminarima će se obaviti obuke inspektora jedinica lokalne samouprave u primeni zakona iz oblasti zaštite životne sredine u delu poverenih poslova.

Predstavnici Sektora inspekcije za zaštitu životne sredine su odgovarali i na neka pitanja i obrazlagali zakonske odredbe i njihovu primenu. Najveći problemi kod inspektora jedinica lokalne samouprave u primeni svojih ovlašćenja su predočeni u oblasti otpada. Iskazana je velika zainteresovanost inspektora jedinica lokalne samouprave za obukama o primeni propisa iz svih oblasti zaštite životne sredine a posebno otpada.

izvor: eko.minpolj.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti