Hrvatska od sutra počinje žestoku borbu protiv zagađenja vazduha

Foto: Pixabay

U Zagrebu će u ponedeljak, 3. aprila biti svečano obeležen početak projekta tehničke pomoći “Jačanje inspekcije zaštite životne sredine radi efikasne kontrole praćenja kvaliteta vazduha i sistema trgovanja emisionim jedinicama staklene bašte, kako bi se postigao bolji kvalitet vazduha u Republici Hrvatskoj”.

Projekat će doprineti poboljšanju praćenja kvaliteta vazduha i sistema trgovanja emisionim jedinicama gasova s ciljem ublažavanja klimatskih promena i poboljšanja celokupnog stanja životne sredine i smanjenja zagađenja vazduha u Republici Hrvatskoj. Korisnik projekta je Uprava za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite životne sredine i energetike, a projekat sprovodi Ekonerg – institut za energetiku i zaštitu životne sredine d.o.o.

Projekat je pokrenut sa ciljem unapređenja inspekcije zaštite životne sredine za efikasan nadzor praćenja kvaliteta vazduha i svih subjekata prema obavezama u sistemu trgovanja emisionim jedinicama staklene bašte kako bi se postigao bolji kvalitet vazduha u ovoj zemlji. Vrednost projekta je 425.000 evra, pri čemu se 90% ugovorenog iznosa finansira iz programa IPA 2013 Evropske unije za Hrvatsku, a 10% predstavlja nacionalno sufinansiranje. Projekat traje 16 meseci sa početkom sprovođenja od 20. februara 2017. godine.

Foto-ilustracija: Pixabay

Uz glavnog korisnika projekta, inspekciju zaštite životne sredine Uprave za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite životne sredine i energetike, ciljne grupe projekta su i Uprava za klimatske aktivnosti, održivi razvoj i zaštitu vazduha, tla i mora Ministarstva zaštite životne sredine i energetike te Hrvatska agencija za okolinu i prirodu. Uz nadležna tela, ciljne grupe projekta su i predstavnici industrijskog sektora te akreditovani verifikatori.

Tokom sprovođenja projekta, biće sprovedena analiza i izrađeno izveštaj o trenutnom stanju u Republici Hrvatskoj u vezi sa praćenjem kvaliteta vazduha i sistemom trgovanja emisionim jedinicama staklene bašte; izrađen Priručnik za inspektore i ciljne grupe za sprovođenje propisa o praćenju kvaliteta vazduha i sistema trgovanja emisionim jedinicama staklene bašte; dizajniran i sproveden program obuke za sve uključene ciljne grupe te ojačani kapaciteti inspekcije zaštite životne sredine kroz radionice i putem dve studijske poseteu države članice Evropske unije.

Foto-ilustracija: Pixabay

Za potrebe dodatne edukacije i održivosti projekta, biće snimljen film o ulogama pojedinih ciljnih grupa projekta i postupanju inspektora zaštite životne sredine prilikom kontrole sprovođenja u području praćenja kvaliteta vazduha i trgovanja emisionim jedinicama staklene bašte.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti