Sastanak u oblasti vodosnabdevanja

Foto: eko.minpolj.gov.rs

U četvrtak 30. marta 2017. godine održan je sastanak sa predstavnicima opština Paraćin, Ćuprija, Despotovac, Svilajnac i Rekovac i Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja. Cilj sastanka je bio predstavljanje dosadašnjih aktivnosti u realizaciji Projekta prioriteta u oblasti snabdevanja vodom i komunalnih otpadnih voda u Pomoravskom okrugu.

Ovaj značajan regionalni projekat predstavlja jedinstven primer čvrsto opredeljene regionalne saradnje i uspostavljanja zajedničkog Javnog komunalnog preduzeća za potrebe efikasnijeg upravljanja pojedinačnim postrojenjima za preradu voda i prečišćavanje otpadnih voda u Republici Srbiji, a njegova realizacija je glavni preduslov za dalji razvoj regiona Pomoravlje.

Opšti cilj projekta jeste unapređenje snabdevanja vodom i sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u rečnom slivu Velike Morave, poboljšanje uslova života stanovništva u opštinama Paraćin, Ćuprija, Despotovac, Svilajnac i Rekovac i ostalog stanovništva u rečnom slivu, kao i smanjenje zdravstvenih rizika. Posebni ciljevi projekta su bolji kvalitet vode za piće, unapređeno sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda i operativna efikasnost JK preduzeća i opštinskih uprava u svih pet opština, kao i bolji kvalitet vode u Velikoj Moravi i usklađenost sa nacionalnim i zakonskim regulativama EU koje se odnose na usluge javnog vodosnabdevanja, javno zdravlje i pitanja zaštite životne sredine.

U toku dosadašnjih aktivnosti na Projektu realizovana su dva značajna dokumenta: Studija izvodljivosti integrisanog upravljanja vodama u Pomoravskom okrugu, finansirana sredstvima EU kroz Program podrške razvoju infrastrukture lokalne samouprave (Municipallnfrastructure Support Programme – MISP) i Osnovni dokument koji sadrži analizu osnovnih principa novog, zajedničkog regionalnog preduzeća.

Projekat se nalazi na listi prioritetnih infrastrukturnih projekata Republike Srbije, a direktnu korist od njegove realizacije imala bi populacija od oko 125.000 stanovnika.

Na sastanku su razmatrani budući koraci koje treba da preduzmu opštine,kao i mogućnost Ministarstva da u skladu sa svojim nadležnostima pomogne u daljoj realizaciji projekta, kako bi se obezbedila spremnost projekta za apsorbciju finansijskih sredstava.

izvor: eko.minpolj.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti