Sastanak ministara životne sredine EU u Pragu

Foto-ilustracija: Pixabay

Državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Ivana Hadži Stošić učestvovala je na neformalnom sastanku ministara zaštite životne sredine u Pragu.

Učesnici su razgovarali o novom globalnom okviru za biodiverzitet, očuvanju prirode, predstojećoj konferenciji COP15 koja će biti održana u decembru u Montealu, adaptaciji na klimatske promene, smanjenju emisije gasova staklene bašte, i o predstojećoj konferenciji COP27 u Šarm el Šejku u novembru ove godine.

„Jasno je da je jedina energija koja će biti jeftinija od sadašnjih izvora jeste ona iz obnovljivih izvora“, izjavio je potpredsednik Evropske komisije za Zeleni dogovor (Green Deal) Frans Timermans, uoči drugog dana neformalnog sastanka ministara životne sredine EU u Pragu.

Prelazak na obnovljive izvore energije postao je još hitniji od kada je Rusija napala Ukrajinu, rekao je Timermans, apelujući na jedinstvo među zemljama članicama u rešavanju pitanja vezanih za klimatsku krizu.

Očekuje se da će ministri razmotriti zajednički stav EU na novembarskoj konferenciji UN COP 27 o klimatskim promenama, koja će se održati u Egiptu. Češka ministarka za životnu sredinu Ana Hubáčková izjavila je da sve zemlje članice trenutno nastoje da nastave sa smanjenjem svojih emisija ugljenika.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti