Sastanak Energetske zajednice u Sarajevu

indexMinistarski savet Energetske zajednice jugoistočne Evrope nije prošle nedelje razmatrao u Sarajevu sankcije protiv Srbije zbog Srbijagasa, pošto je Srbija pokazala spremnost da i operativno razdvoji delatnosti u tom preduzeću, rekao je danas ministar rudarstva i energetike Srbije, Aleksandar Antić.

Za gradjane Srbije je ključna stvar da smo jednom vrlo posvećenom politikom skinuli sa dnevnog reda predlog kaznenih mera protiv Srbije“, rekao je Antić i zahvalio Sekretarijatu Energetske zajednice i direktoru tog sekretarijata Janezu Kopaču, na uloženim naporima u rešavanju tog pitanja.

Ministar energetike je rekao da je Ministarski savet Energetske zajednice konstatovao da je Vlada Srbije „iskazala spremnost i posvećenost da taj posao realizuje do kraja“, kao i to da su odredjene aktivnosti već realizovane.

Sekretarijat Energetske zajednice je prvobitno stavio na dnevni red pitanje sankcija protiv Srbije zbog Srbijagasa, ali ga je povukao 12. oktobra posle dogovora sa ministrom energetike Srbije.

On je rekao da „u samoj implementaciji ima kašnjenja“ a da je Srbija kroz akcioni plan definisala spisak aktivnosti sa datumima kada će se realizovati.

Antić je podsetio da delatnosti prenosa i snabdevanja jesu formalno razdvojene u Srbijagasu osnivanjem dva preduzeća, Transportgas i Distribucijagas, a da sada treba da ta preduzeća tokom 2017. postanu funkcionalna.

    Ono što je naša obaveza jeste da ta preduzeća tokom 2017. počnu da funkconišu operativno, da se zaposleni iz Srbijagasa rasporede po tim delatnostima i da transporter dobije u okviru sistema Srbijagasa svoju nezavisnost, aplicira za licencu i završi proces sertifikacije“, kazao je ministar energetike.

Antić je rekao da je to zahtevan posao ali da je apsolutno uveren da će u „koordinaciji i sinergiji“ Vlade Srbije, Srbijagasa i Sekretarijata Energetske zajednice plan biti realizovan.

On je istakao i da je Srbija u Energetskoj zajednici klasifikovana, pored Crne Gore, kao zemlja koja je u najvećoj meri implementirala Treći energetski paket evropskih propisa, što je tim značajnije jer, kako je ocenio, u odnosu na Crnu Goru ima gasni sektor u kome je primena tih propisa vrlo kompleksna.

U vezi sa projektom izgradnje gasne interkonekcije sa Bugarskom koji je uvršten na listu projekata od interesa Energetske zajednice, Antić je kazao da je taj projekat od ranije prioritet.

On je rekao da je pripremljen memorandum sa Bugarskom o izgradnji te gasne veze koji je prošao proceduru u Vladi Srbije, a sada se još očekuje i da bugarska strana sprovede svoju proceduru kako bi memorandum mogao da bude potpisan. Paralelno s tim se vode pregovori o finansiranju projekta i jedno od ključnih pitanja i mesta jeste naš zahtev da EU kroz pretpristupne fondove u najvećoj meri finansira taj projekt“, rekao je Antić.

On je naglasio i da je značajno to što je Ministarski savet razmatrao pitanja iz oblasti zaštite životne sredine i korelaciju direktiva EU iz oblasti energetike i životne sredine.

Tu smo uspeli kao država da obezbedimo poziciju koja je u skladu sa našim planovima i strategijama, planovima i stanovištem Ministarstva poljoprivrede i životne sredine“, ocenio je ministar rudarstva i energetike.

Antić je dodao da je na godišnjem sastanku u Sarajevu, u Energetsku zajednicu primljena u članstvo te organizacije i Gruzija, što, kako je ocenio, govori da u tom formatu saradnje sve više država želi da učestvuje, jer očigledno daje rezultate.

Izvor: mre.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti