Saradnja Srbije i Nemačke u energetskom sektoru

Foto-ilustracija: Pixabay (PIRO4D)

O saradnji Srbije i Nemačke u energetskom sektoru i prioritetima Srbije u sprovođenju energetske tranzicije, razgovarali su ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i delegacija Udruženja nemačke privrede za Istočnu Evropu (German Eastern Business Association).

„Naša strateška orijentacija je sprovođenje procesa energetske tranzicije i mi moramo zbog naše održive budućnosti da povećamo proizvodnju električne energije iz OIE, unapredimo energetsku efikasnost i smanjimo emisije štetnih gasova iz termoelektrana. Očekuju nas investicije od 15 milijardi evra i uskoro će se pred Vladom Srbije naći lista prioritetnih projekata među kojima su značajni oni u proizvodnji električne energije, distribuciji i prenosnoj mreži’’, navela je ministarka.

Ministarka je rekla da su Srbija i Nemačka uspostavile klimatsko partnerstvo u cilju podrške našoj zemlji u sprovođenju Zelene agende Evropske unije i izrazila zahvalnost na finansijskoj podršci u izgradnji Transbalkanskog koridora i brojnim projektima u oblasti OIE, navodi se na sajtu Ministarstva.

Pročitajte još:

Kako je ukazala, cilj Srbije je da do 2030. godine smanji emisije štetnih gasova u odnosu na 1990. godinu za 34 odsto, kao i da će se u ovom mesecu raspisati aukcije koje će u srednjem roku povećati proizvodnju OIE skoro tri puta.

Foto-ilustracija: Pixabay (wooolff)

„Imajući u vidu da raspolažemo velikim brojem sunčanih dana, opredeljeni smo da podstaknemo investicije javnog i privatnog sektora u izgradnju solarnih elektrana, ali i da nastavimo sa subvencionisanjem građana u postavljanju solarnih panela čime postaju kupci-proizvođači električne energije’’, rekla je ministarka Đedović.

Istakla je i da resorno ministarstvo uspešno sarađuje sa Nemačkom razvojnom bankom KfW na uvođenju korišćenja biomase i geotermalne energije u lokalnim toplanama u kojim se napušta upotreba fosilnih goriva. Do sada su u rad puštene toplane u Priboju, Malom Zvorniku i Novom Pazaru dok u julu počinju radovi na toplani u Majdanpeku.

Predstavnici Udruženja nemačke privrede za Istočnu Evropu istakli su snažnu podršku Srbiji u procesu zelene energetske tranzicije istakavši važnost regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu u dostizanju klimatske neutralnosti.

Udruženje nemačke privrede za Istočnu Evropu je regionalna inicijativa nemačke privrede za zemlje centralne, istočne, jugoistočne Evrope, južnog Kavkaza i centralne Azije koja aktivno doprinosi smanjenju trgovinskih barijera i poboljšanju ekonomskih uslova u regionu. Inicijativu podržava šest centralnih nemačkih poslovnih udruženja i 350 kompanija članica.

Sastanku su prisustovali predstavnici ambasade SR Nemačke u Srbiji, nemačkih saveznih ministarstava, Nemačko-srpske privredne komore kao i predstavnici nemačkih kompanija koji posluju u Srbiji.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti