Saradnja sa Japanom u oblasti OIE

Foto: Vlada Republike Srbije

Vlada je istakla volju da se dodatno unapredi partnerstvo sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA), kroz finansiranje reverzibilne hidroelektrane Bistrica, ističe se u Pismu o namerama, koje je ministar finansija Siniša Mali uručio ambasadoru Japana u Beogradu Takahiku Kacumati.

Tokom oproštajne posete japanskog ambasadora, ministar Mali objasnio je da je reč o strateški važnom projektu, koji povećava udeo obnovljivih izvora energije u Srbiji, što je jedan od prioriteta, a zatim omogućava i balansiranje proizvodnje i skladištenje električne energije.

U Pismu o namerama, kako je preneo, ističe se posvećenost Ministarstva finansija, Ministarstva rudarstva i energetike i „Elektroprivrede Srbije” pronalaženju najboljih finansijskih i tehničkih rešenja za efikasno sprovođenje ovog projekta, koji je predviđen i Zakonom o budžetu za 2023. godinu.

Pročitajte još:

Poslednje godine u svetu pokazale su da su neophodna dalja ulaganja u energetiku i takozvanu čistu energiju, o čemu su se sagovornici saglasili, a tom prilikom ministar Mali naglasio je da Vlada priprema plan investicija u ovoj oblasti, kao i sveobuhvatnu strategiju, u kojoj je jedan od najvažnijih projekata upravo izgradnja reverzibilne hidroelektrane Bistrica.

Ministar i Kacumata su konstatovali da Japan ima dragoceno iskustvo kada je reč o projektima u oblasti unapređenja zaštite životne sredine, te da je u tom smislu japansko iskustvo dragoceno.

Potpredsednik Vlade je iskazao zahvalnost ambasadoru na tome što je doprineo jačanju saradnje Srbije i Japana za vreme svog mandata u Beogradu, i istakao da je značajno to što se i konkretnim projektima učvršćuju prijateljski odnosi koji su dugi čak 140 godina.

Aktivnost japanskih kompanija u privredi Srbije garantuje kvalitet, uspeh i svetske standard, istakao je ministar Mali i ukazao na značajnu ulogu kompanije „Itochu’’ u projektu javno-privatnog partnerstva za deponiju u Vinči, kao i na investicije „Toyo Tayers“ u Inđiji, „Nidec“ u Novom Sadu i drugih.

U razgovoru je ocenjeno da konkretni projekti i ekonomske veze dodatno unapređuju saradnju dveju zemalja, koje, iako su geografski udaljene, neguju tradicionalno prijateljstvo.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti