Sanirano nesanitarno odlagalište otpada „Vrtijeljka“ na Cetinju

 

Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Završetak radova na sanaciji nesanitarnog odlagališta otpada Vrtijeljka“ u prestonici Cetinje svečano obeležen prošle nedelje.

Radovi su obuhvatali realokaciju određenih količina postojećeg otpada u cilju profilisanja tela odlagališta, izradu obodnih kanala i iskop upojnih jama za atmosferske vode, kao i izradu sistema za odvođenje biogasova, prekrivanje, rekultivaciju i ograđivanje terena.

Radove je izvela kompanija „DRAVA vodnogospodarsko podjetje Ptuj, d.o.o.” – Slovenija, dok je stručni nadzor vodio Konzorcijum „Garnets Consulting a.s.”, kao vodeći partner, sa članovima „Rutex Ltd.”, „Sistem-mne Ltd.” i „EQE Control OOD”. Vrednost izvedenih radova iznosila je preko 1,8 miliona evra.

Projekat je definisan u višegodišnjem Operativnom Programu „Regionalni razvoj” 2012-2013, iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u okviru komponente III „Regionalni razvoj”, kao i u Sporazumu o finansiranju koji je potpisan između Vlade Crne Gore i Evropske komisije u decembru 2014. godine.

Saša Radulović, državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma i šef IPA operativne strukture, izrazio je zadovoljstvo zbog završetka radova sanacije nesanitarnog odlagališta otpadaVrtijeljka“ u prestonici Cetinje.

Radulović je naglasio da će ovaj značajan infrastrukturni projekat, ujedno i prvi veći projekat iz oblasti upravljanja otpadom realizovan iz IPA sredstava, bitno će doprineti unapređenju ekološke situacije u prestonici Cetinje.

Rešenjem dugogodišnjeg problema, u skladu sa međunarodnim standardima, Crna Gora je ispunila jednu od važnih obaveza prvenstveno prema svojim građanima, a zatim prema zahtevima na putu evropskih integracija i zaštite životne sredine.

Radulović je posebno zahvalio Evropskoj komisiji i Delegaciji Evropske Unije u Crnoj Gori, na saradnji i podršci u realizaciji projekta.

On je naveo da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma je posvećeno rešavanju pitanja integralnog upravljanja otpadom kroz uspostavljanje regionalnih centara na nivou Crne Gore, kao i transpoziciji i implemetaciji evropskih direktiva u ovoj oblasti u cilju zadovoljenja kriterijuma u okviru Poglavlja 27životna sredina.

Radulović je najavio i skoru realizaciju projekta izgradnje transfer stanice sa reciklažnim dvorištem, kojim će se u potpunosti će rešiti problem upravljanja otpadom na teritoriji Cetinja.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti