Gornji tok Južne Morave pun komunalnog otpada

 

Foto: Jovan Kocevski
Foto: Jovan Kocevski

Odred izviđača „Zavičaj 1093“ iz Vranja, u cilju što boljih priprema za akciju čišćenja, započeo je „Skrining gornjeg toka Južne Morave„.

Urađen je kopneni obilazak gornjeg toka Južne Morave od sela Ćukovac do Vranjske Banje. Skrining je pokazao neverovatne podatke.

– Kopneni pristup reci moguć je u jedva 20 odsto toka, od toga nekih 13 odsto sa leve i jedva sedam odsto sa desne obale, objašnjava starešina izviđača Jovan Kocevski.

U svom izveštaju izviđači navode da je neverovatno velika zatravljenost terena, ogromna količina šipražja i velike količine nagomilanog komunalnog otpada koje sprečavaju normalan pristup reci.

Najveći problem za sam postupak čišćenja svakako će biti spušteni tok Morave koja se u nekim delovima uvukla u svoje korito i preko 10 metara.

– Obala je konstantno izložena eroziji i krajnje nestabilna na šta itekako treba da se vodi računa ukoliko veći broj ljudi pristupi čišćenju. Skoro jedan kilometar toka uopšte se ne može prići ni sa jedne ni sa druge strane, kaže Kocevski.

On napominje da je ovo početak jednog obimnog posla i da će izveštaji biti dostavljeni Ministarstvu zaštite životne sredine i JP „Srbijavode“ koji će odlučivati o daljoj sudbini čišćenja gornjeg toka Južne Morave.

– S obzirom da nam projekat kod gradske uprave i ove godine nije prošao, najverovatnije okrećemo drugi list prema lokalnoj samoupravi kojoj smo bili voljni da uradimo ono što ona decenijama ne čini, naglašava Jovan Kocevski.

Projekat „Skrining gornjeg toka Južne Morave“ se realizuje uz podršku CSOnnect programa koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC). Program finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Izvor: Vranjske

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti