Rusija ne planira da menja isporuke gasa preko „Snage Sibira“

aleksej uljukajevRusija ne planira da menja rokove za isporučivanje gasa preko „Snage Sibira“ zbog smanjene potražnje u Kini, ali ne isklјučuje odlaganje rokova za isporuke zapadnom maršrutom, rekao je ministar za ekonomski razvoj Aleksej Ulјukajev.

„Ima raznih projekata. Ima projekata koje se već realizuju, poput komercijalnih projekata koji su potvrđeni ugovorima, to je „Snaga Sibira“ — istočni gasovod. Mislim da ovde ne može da bude nikakvih promena“, rekao je Ulјukajev novinarima odgovarajući na pitanje o mogućnosti odlaganja rokova za realizaciju gasnih ugovora zbog smanjenja potražnje Kine za gasom.

„Što se tiče Altaja, zapadnog kraka, tamo je to verovatno moguće, jer nema tako visokog stepena ugovorenih poslova, tamo su moguća odlaganja“, rekao je Ulјukajev.
U maju 2014. godine „Gasprom“ i kineska kompanija CNPS potpisali su tridesetogodišnji ugovor o isporučivanju prirodnog gasa istočnom maršrutom preko gasovoda „Snaga Sibira“.

„Gasprom“ će isporuke tom maršrutom početi u periodu između maja 2019. i maja 2021. godine, u obimu od pet milijardi kubnih metara. Oni bi kasnije trebalo da budu povećani na 38 milijardi kubnih metara godišnje.
Zapadni krak podrazumeva isporučivanje gasa u Kinu sa izvorišta u Zapadnom Sibiru.
Agencija Rojters je ranije, pozivajući se na izvore bliske „Gaspromu“, saopštila da bi Rusija mogla da smanji planirani obim isporuka gasa u Kinu istočnom maršrutom.

Vesna Vukajlović

www.sputniknews.com

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti