RS – Koje uslove treba ispuniti za dobijanje subvencija za solarne panele?

Foto-ilustracija: Pixabay (Colmkay)

Elektroprivreda Republike Srpske uskoro će postaviti solarne panele za proizvodnju električne energije u 50.000 domaćinstava u Srpskoj. Građani će imati priliku da se pod povoljnim uslovima, za nekoliko hiljada evra, “energetski osamostale” i smanje troškove električne energije na minimum, a ujedno i rasterete elektromrežu. 

Međutim, da bi ušla u Program energetske održivosti kroz koji će se graditi ove fotonaponske elektrane, domaćinstva će morati da ispune niz preduslova.

Jedan od prvih, koji će za mnoge biti eliminacioni, jeste da objekat u kome će biti smešten pogon mora da ima građevinsku dozvolu. Bez ovog dokaza neće moći da se prijave oni koji planiraju da postanu prozjumeri, odnosno kupci-proizvođači, a takvih u Srpskoj ima na desetine hiljada.

Objekti na koje se postavljaju solarni paneli moraju biti kosih krovova, sa orijentacijom na jug, jugoistok ili jugozapad pod uglom od najmanje 10 stepeni, i moraju imati trofazni priključak na mrežu. 

Tako objekti ne smeju biti u senci drugih objekata, a svi oni koji planiraju da se prijave ne bi trebalo da imaju neizmirene obaveze prema ERS. Kupcima će se dodeljivati bodovi, a na osnovu kojih će biti napravljena rang lista.

Na primer, veliku ulogu će imati visina prihoda u domaćinstvu, a dodatni bodovi će se dati ako je jedan od članova penzioner ili nezaposleno lice. 

Može se prikupiti najviše 100 poena.

Za prosečna mesečna primanja u domaćinstvu može se dobiti do 70 bodova, s tim da se broj bodova povećava kako su prihodi domaćinstva manji.

Drugi faktor koji će se ocenjivati jeste trenutni račun za struju. Što su troškovi veći, kandidat će dobiti više bodova, do maksimalno 20. Preostalih 10 bodova možete osvojiti ako je vlasnik brojila u kući nezaposlen ili penzioner sa penzijom nižom od prosečne. 

Kada se sve sabere, najveće šanse imaće oni sa minimalnim primanjima u Srpskoj, koji troše mnogo struje.

Treba reći i da struja dobijena sa solarnih panela nije namenjena za grejanje zgrada. Oni koji planiraju da se greju na ovaj način moraće to da predstave ERS-u i biće priključeni po posebnom modelu.

Elektroprivreda Republike Srpske preuzima odgovornost finansiranja, izgradnje i puštanja u rad elektrane, koju će domaćinstvo otplaćivati u ratama.

„Sa potrošačima i prozjumerima biće zaključen ugovor o odloženom plaćanju. Krajnji kupac će svoju elektranu plaćati u jednakim mesečnim ratama u visini prosečne mesečne potrošnje minus 10 odsto, osim ako ne želi veću ratu“, navodi se u Programu energetske održivosti.

U slučaju da elektrana proizvodi manje električne energije nego što je potrebno domaćinstvu, vlasnik zgrade uvek može da kupi struju po važećim cenama dogovorenim sa snabdevačem.

„Međutim, ako se fotonaponski sistem pravilno odabere, očekivani neto efekat preuzete i isporučene energije u elektrodistributivnu mrežu na nivou godine biće blizu nule“, tvrde u ERS.

Prijavu za učešće u Programu biće moguće podnijeti na 45 šaltera Direkcije za javno snabdijevanje ERS na teritoriji Republike Srpske, popunjavanjem prijavnog obrasca.

Očekuje se da Poziv bude raspisan u narednih nekoliko dana.

Izvor: Capital.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti