Pelet noćna mora i za kupce i za proizvođače, kakva je situacija na stovarištim

Foto: Pixabay

Pelet je odavno noćna mora za kupce, a sada i za vlasnike. Ako je nešto i bilo na lageru po ograničenoj ceni od 38.000 dinara za tonu, prodaja donosi gubitak. Ali, prodaje se, zbog moguće inspekcijske i poreske kontrole. Proizvođači peleta nisu radili punim kapacitetom, piše RTS.

Tražnja na stovarištima je bila velika, što je izrodilo enormnu cenu. Poslednjih dana stiže nešto peleta, ali je nabavna cena takva da prodaja donosi svega 3,4 odsto zarade.

Dakle, sve će zavisiti od proizvođača peleta, odnosno njihovog dobavljača „Srbijašuma’‘, kaže Saša Petrović, vlasnik „Iverka“. Sagovornik tvrdi da uglja ima, upkos otežanoj isporuci iz BiH i nešto lakšoj iz crnogorskih rudnika.

„Kopaonik ogrev“ prodaje drvo. Iseckano, suvo i zapakovano u mreže, 1,2 prostorna metra košta 13.700 dinara plus prevoz. Imaju i pelet i kažu muku oko cene.

Na tržištu, ali i prema najavama sve zavisi od „Srbijašuma“, koliko će iseći i pripremiti i za domaćinstva i za fabrike peleta. U tome će im pomagati i vojska, najavio je direktor ove kompanije.

Kubik drva posle odobrenog poskupljenja koštaće oko 5.300 dinara za domaćinstva. U Beogradu možda bude i skuplje, jer se tu najviše traži, a dovozi se izdaleka.

Trenutno ne primaju nove uplate, dok ne isporuče domaćinstvima koja su ga već platila. Najavili su i redovnu isporuku sirovina peletarima, uz tvrdnju da su do ovih dana isporučili koliko i u istom periodu prošle godine.

Uprkos isporuci 50 odsto sirovina, nije im jasno zašto su stovarišta prazna. Očito je briga za ogrev naglo povećala tražnju, time i cenu.

Sadašnje ograničenje cene i izvoza može stabilizovati tržište, jer teško je ogrev sakriti. Ima i izjava da će na jesen teško tako biti.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti