RERI: Poništena građevinska dozvola za gondolu na Kalemegdanu 

Foto-ilustracija: Pixabay

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) saopštio je da je Upravni sud doneo odluku da uvaži tužbu te organizacije i poništi građevinsku dozvolu za izgradnju gondole na Kalemegdanu koju je izdalo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Kako se navodi u saopštenju, Upravni sud je u potpunosti usvojio argumentaciju pravnog tima RERI-ja, konstatujući, između ostalog, da je izvođenje pripremnih radova bilo pravno nemoguće bez prethodno pribavljene saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu

Predmet će biti vraćen nadležnom ministarstvu na ponovno odlučivanje.

U saopštenju se navodi i da se RERI najiskrenije zahvaljuje Evropa Nostri koja im je pružila stručnu podršku, kao i svim stručnjacima, nevladinim organizacijama, aktivistima i medijima koji su nepokolebljivo branili Kalemegdan i Beogradsku tvrđavu.

Podsetimo, gradske vlasti su planirale izgradnju gondole koja bi povezala Kalemegdan sa Novim Beogradom. Kako je najavljivano, trasa gondole bi bila duga jedan kilometar, a mogla bi da preveze tri hiljade putnika za jedan sat, putovanje bi trajalo oko pet minuta.

Gradnji ove gondole usprotivila se stručna javnost, a peticiju protiv njene gradnje potpisalo je oko 14.000 građana.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti