Reka Jangce najveći svetski koridor čiste energije, proizvodi bilione kWh 

Foto-ilustracija: Unsplash (Dan Meyers)

Kumulativna proizvodnja električne energije u šest hidroelektrana na glavnom toku kineske reke Jangce premašila je tri biliona kilovat sati (kWh) električne energije. Zahvaljujući radu ovih hidroelektrana sprečeni su milioni tona emisije ugljen-dioksida.

Kako navodi kineska medijska grupa, hidroelektrane Vudungde, Baihetan, Siluodu, Sijangđijaba sa branom Tri klisure na glavnom toku reke Jangce formiraju najveći svetski koridor čiste energije.

Šest hidroelektrana, koje su postepeno puštane u rad od jula 1981. godine, proizvele su više od tri biliona kilovat sat, što je ekvivalentno količini energije proizvedene sagorevanjem oko 910 miliona tona standardnog uglja, što bi stvorilo oko 240 miliona tona emisije ugljen-dioksida.

Trenutno je u funkciji 101 proizvodna jedinica iz šest hidroelektrana sa ukupnim instalisanim kapacitetom od više od 62 miliona kilovata, što čini oko 16 odsto instaliranih hidroenergetskih kapaciteta Kine.

Hidroelektrana Baihetan koja je puštena u rad u junu 2021. godine sprecifična je po tome što ima prve dve turbine koje je dizajnirala Kina.

Osim proizvodnje čiste električne energije, ove hirdoelektrane pomaže u kontroli poplava i olakšavaju transport.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti