Ministarstvo: Prioritet pripreme za zimsku sezonu i stabilizacija EPS-a

Foto-ilustracija: Unsplash (Fre Sonneveld)

“Elektroprivreda Srbije” je najvažniji energetski subjekt od kog zavisi energetska bezbednost naše zemlje. Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je sa predstavnicima poslovodstva JP „Elektroprivreda Srbije” o trenutnoj situaciji i planovima za proizvodnju uglja i električne energije, kao i o tekućim i planiranim investicijama.

“Pred nama je veliki posao da se pripremimo za zimu, a istovremeno treba da se uradi sve da EPS u 2023. godini bude na zdravim nogama”, navela je ona i dodala da je takođe važno da postoji jasan plan investicija.

Reč je, kako je istakla, o ulaganjima u reverzibilne hidroelektrane „Đerdap 3“ i „Bistrica“, kao i u nove kapacitete iz OIE, kako bismo bili energetski bezbedni u narednim decenijama.

Vršilac dužnosti direktora JP EPS Miroslav Tomašević sa saradnicima informisao je ministarku Mihajlović i njen tim o proizvodnji i stanju na deponijama uglja, proizvodnji električne energije u termoelektranama i hidroelektranama, kao i planiranim remontima i spremnosti EPS-ovih kapaciteta za zimu.

Predstavnici EPS-a istakli su i jasnu opredeljenost EPS-a da dugoročno radi na razvoju zelene energije.

Na sastanku su razmatrani i planovi ovog preduzeća u vezi sa investicijama u izgradnju novih kapaciteta, gde je ocenjeno da je potrebna veća saradnja, posebno kad je reč o velikim projektima.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti