Redovna godišnja konferencija UN o klimi odložena za 2021. godinu

Dvadeset šesta godišnja konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, koja je trebalo da bude upriličena u novembru 2020. godine u Glazgovu (Škotska, Ujedinjeno Kraljevstvo), je odložena za 2021. godinu. Tačan termin će biti naknadno utvrđen, saopštila je Okvirna konvencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, a biće izabran u dogovoru sa učesnicima. Domaćin ostaje Ujedinjeno Kraljevstvu, a organizaciju događaja sprovodi zajedno sa Italijom.

Foto-ilustracija: Pixabay

S obzirom na to da je uticaj pandemije novog koronavirusa sveprožimajući, organizatori smatraju da je održavanje konferencije uz učešće svih zainteresovanih aktera i postavljanje ambicioznih ciljeva ove godine – nemoguće.

Pomeranje datuma manifestacije omogućiće potpisnicama konvencije bolju pripremu i oštriji fokus na prepreke o kojima bi trebalo da se razgovara tom prilikom. Mnogi su i ranije isticali ključnu ulogu pregovora u toku ove konferencije za  budućnost naše planete, unapred je, po važnosti, poredeći sa onom iz Pariza 2015. godine na kojoj je „rođen“ čuveni sporazum.

Odlaganje naravno ne znači da će rad na zauzdavanju porasta temperature, smanjenju štetnih emisija i povećanju otpornosti Zemlje biti obustavljen do daljnjeg. Štaviše… Ova godina se u Ujedinjenom Kraljevstvu obeležava kao godina klimatske akcije.

Izvršna sekretarka Ujedinjenih nacija zadužena za klimatske promene Patricija Espinoza veruje da je KOVID-19 trenutno najveća opasnost po čovečanstvo, ali naglašava da ne treba smetnuti s uma da su nam klimatske promene najveća pretnja na duge staze.

„Privreda će se uskoro ponovo pokrenuti. Ovo predstavlja mogućnost da nacije nakon oporavka budu bolje, da uključe u svoje planove najugroženije i da ekonomiju 21. veka preoblikuju u čistu, zelenu, zdravu, pravednu, bezbednu i otporniju. U međuvremenu, mi ćemo nastaviti da podržavamo i podstičemo zemlje da usklade svoje klimatske ambicije sa Pariskim sporazumom“, kazala je Espinoza.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti