Recikliraj limenke i osvoji električni trotinet

Foto: Promo

Na nekoliko lokacija u Beogradu, u Idea prodavnicama, postavljene su pametne prese za reciklažu limenki. Svi koji rado recikliraju limenke mogu da učestvuju u nagradnoj igri koja počinje od 1. juna i traje do 31. decembra. Pobednik, tj. osoba koja bude reciklirala najveći broj limenki dobiće električni trotinet.

Ovu nagradnu igru organizuju kompanije Ball Packaging Europe, Mercator-S, Solagro i GIZ kroz program razvojnog partnerstva sa privatnim sektorom koje je podržalo nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

“Korisnik koji reciklira najviše limenki biće pobednik, a nagrada je električni trotinet. Ova akcija se organizuje u okviru projekta Pametne prese // Pametni sistem za sakupljanje limenki u gradovima, sa ciljem podizanja svesti javnosti o važnosti reciklaže limenki”, navodi se u saopštenju.

U prethodnom nagradnom ciklusu učestovalo je 1.214 aktivnih korisnika aplikacije, a reciklirano je ukupno 8.297 limenki. Pobednik Negoslav Vuksanović je sa recikliranih 1.072 limenke osvojio PS4, dok su recikleri od drugog do petog mesta dobili vaučere od 2.000 dinara za kupovinu u Merkator objektima.

“Uzbuđeni smo što ulazimo u drugi krug ove aktivnosti i što nastavljamo da širimo poruku o važnosti recikliranja. Želimo da se zahvalimo svima koji su u prethodnom periodu koristili Pametne prese, kao i da pozovemo sve građane da se uključe u ovu akciju. Verujemo da je ovo dobar korak u podizanju svesti o važnosti recikliranja obnovljivih materijala kao što je aluminijum”, izjavio je Nemanja Marjanović iz inicijative „Svaka limenka se računa“.

Limenka je materijal koji može beskonačno da se reciklira. Nova limenka se, nakon procesa reciklaže, može naći na policama za samo 60 dana, bez obzira na dizajn i veličinu. Limenka je pakovanje za piće koje se najviše reciklira na svetu, a razlog za to je eko dizajn samog pakovanja: sastoji se samo od jednog materijala – aluminijuma, nema poklopce, nalepnice od nekog drugog materijala, jednostavno se sortira i topljenjem nastaje potpuno novi materijal sa istim karakteristikama kao prvobitni aluminijum.

Pametni sistem za reciklažu limenki sa elementima igre i analizom podataka recikliranog materijala inovacija je startap kompanije Solagro Smart Recycling. Sistem čine pametne prese i web aplikacija. Pametne prese su interaktivni uređaji za sakupljanje i presovanje limenki.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti