Limenka po limenka nagrada!

Sve dobre ideje imaju nešto zajedničko – uvek se čini da je izuzetno logično i jednostavno rešenje u kom je takva ideja našla svoju primenu. To važi i za pronalazak domaćeg startapa „Solagro”. Oni su napravili presu koja dodeljuje poene kad god je „nahranite” limenkom.

Foto: Solagro

Sama presa nije nov izum. Ipak, u izvedbi „Solagra” ona je bitno drugačija. Upakovana je tako da motiviše korisnike da recikliraju, a kompanije koje brinu o društvenoj odgovornosti da je postave u svojim poslovnim prostorijama.

Marko Kaličanin i Nemanja Janić, osnivački dvojac ovog višečlanog tima inovatora, došli su na ideju o vrednovanju svake limenke koju korisnici recikliraju nakon iskustva sa prvim mehaničkim presama koje su napravili i postavili na festivalima. Nemanja, izvršni direktor „Solagra”, kaže da ljudi veoma pozitivno reaguju na inače pomalo sterilan proces reciklaže ukoliko su za to nagrađeni.

„Reciklaža je uobičajeno dosadan i odbojan postupak u koji smo uveli element igre kako bi korisnicima bila zanimljiva i inspirativna. Iz iskustva znamo da sistem nagrađivanja formira naviku odvajanja i recikliranja ambalaže koja se nastavlja i u situacijama kada takvog ’podsticaja’ više nema.”

Kakvim nagradama mogu da se nadaju oni koji marljivo ubacuju limenke u Solagro presu, pitali smo Nemanju, a on nam je skrenuo pažnju na to da su nagrade raznovrsne ali da prevashodno zavise od strukture posetilaca i tipa događaja na kom se presa postavlja.

„Najatraktivnije nagrade su, po pravilu, dostupne na najposećenijim muzičkim festivalima. Samo ugovaranje nagrada vode organizatori festivala, u dogovoru sa nama, dok postavku digitalne platforme i reciklažnog sistema vrši naš startap. Najtraženija nagrada ove godine svakako je bio električni bicikl koji smo delili na Manifest festivalu. Ipak, izdvojio bih i let balonom, helikopterom, avionom, kao i večere u restoranima, karte za pozorište, vikende za dve osobe po turističkim destinacijama Srbije. To nije sve. Posetioci su uživali i u sladoledu, napicima, a dobijali su i knjige, igračke i drugo.”

Osim Nemanje i Marka, koji je zadužen za istraživanje i razvoj, u timu su i programeri Miloš i Aleksandar, elektroničar Igor i Tamara, koja se bavi upravljanjem projektima. Prva postava „Solagra” (u ono vreme to je bilo studentsko udruženje) brojala je 6 članova, studenata završnih godina Poljoprivrednog fakulteta i volontera JKP „Gradske pijace” u Beogradu. Danas su oni doktori nauka, vrsni inženjeri za navodnjavanje u Izraelu, bankari u Ekvadoru, vrhuski tehnolozi za žestoka pića, dok su Nemanja i Marko krenuli putem stvaranja Solagra prateći svoju viziju.

Kad je reč o podeli uloga u timu, prema Nemanjinim rečima, to je bilo vrlo lako uraditi. „Marko, iako nije mašinski inženjer, ima izraženi talenat za projektovanje uređaja. Više od 200 do sada napravljenih uređaja dizajnirao je i projektovao upravo on. Sa druge strane, ja sam taj koji vodi prodonaju, ugovara poslove, neguje odnose sa klijentima i prezentuje rešenja na takmičenjima. Zajedno se veoma dobro dopunjujemo, a preostali deo sadašnjeg tima se samo na to prirodno nadovezao.”

Pre više od godinu dana njihov izum za reciklažu limenki našao se u izboru 15 najboljih startapova na takmičenju PowerUp! od ukupno 300 prijavljenih inovacija iz čitave Evrope. Na ovo evropsko finale PowerUp!-a u Pragu došli su kao pobednici nacionalnog takmičenja, održanog u maju 2018. godine u organizaciji Startita. Samo finale i predstavljanje u Pragu najviše je doprinelo u stvaranju dobrih kontakata i spoznaji zahteva zapadnoevropskog tržišta kada su u pitanju inovacije iz oblasti zaštite životne sredine kako bi pametne prese mogli lakše da pozicioniraju i plasiraju na pomenuta tržišta.

Nakon finala ovog takmičenja u Pragu, pojavili su se u finalu još jednog prestižnog takmičenja u Frankfurtu pod nazivom „Clim@ competition“, gde su odabrani među 12 finalista iz čitavog sveta. Ove godine, zahvaljujući upravo tom takmičenju, dobili su podršku fonda „Green for Growth“ (organizatora takmičenja Clim@ competition) za realizaciju kampanje „Smart Recycling“ u 2019. godini. Takođe, početkom 2018. godine dobili su grant Inovacionog fonda Republike Srbije kroz program Ranog razvoja za dalje usavršavanje svog sistema. U julu 2018. godine bili su jedan od svega nekoliko srpskih startapova koji su imali priliku da se predstave u Londonu na samitu o Zapadnom Balkanu.

Foto: Solagro

Danas se prese Solargro koriste u 9 zemalja u Evropi. Stanovnici Belgije, Španije, Irske, Grčke, Rumunije, Austrije, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske ubacuju limenke u prese našeg inovativnog tima, odakle one idu direktno u reciklažu kako bi za 60 dana ponovo bile spremne da se vrate na rafove. Uskoro će prva pametna presa krenuti ka Africi. Najrobi, kenijska prestonica, dobiće svoju Solagro presu, potvrđuje nam Nemanja i dodaje da se za sada njihov patent za reciklažu limenki u našoj zemlji najviši koristi na festivalima i drugim masovnim događajima.

„Startap ’Solagro’ je od samog početka imao strateškog partnera u fondaciji „Recan“ koja je pomagla da naše inovacije ugledaju svetlo dana, a kasnije i praktičnu primenu na mnogobrojnim festivalima u zemlji i inostranstvu. Ipak, naš idealni kupac bi bila velika kompanija koja se bavi proizvodnjom ambalaže (kao što je Ball Packaging) kao i sve veće punionice kao što su Coca-Cola, Heineken, Molson Coors i drugi”, kaže Nemanja navodeći da im je cilj da sa jednom od navedenih velikih kompanija naprave strateško partnerstvo. „To smo i uspeli sa firmom „Ball Packaging“, najvećim proizvođačem limenki na svetu.”

Poznato je da se aluminijumske limenke mogu reciklirati neograničen broj puta, a da pritom ne izgube na kvalitetu. Pražnjenje prese vrše najčešće nacionalni operateri poput Sekopaka ili organizacije „Svaka limenka se računa” dok prihod od recikliranog materijala ide vlasniku prese, a najčešće udruženju „Živimo zajedno”.

Čitav razvojni put startap kompanije „Solagro” obeležen je raznim inovacijama. Nemanja kaže da su sarađivali sa JKP „Gradske pijace” pa su tako na jednoj od njihovih lokacija postavili biodigestor za organski otpad. „Od tada su se izumi samo nizali. Među njima su solarna sušara za voće, povrće i lekovito billje, solarna rerna za kuvanje u prirodi bez dima i vatre, zatim solarni sistemi za navodnjavanje i sada aktuelne pametne prese i drugi pametni uređaji za prikupljanje ambalažnog otpada”. Iako nisu svim patentima uspeli podjednako da se posvete, jasno je da ne oskudevaju u zamislima i inovacijama koje mogu da doprinesu borbi za očuvanje životne sredine u kojoj svi živimo.

Nadamo se da ćemo njihove mobilne prese atraktivnog izgleda viđati sve češće po gradskim trgovima, na raznim manifestacijama i drugim mestima na kojima se okuplja veći broj ljudi. Naravno, dok čekamo da nas ovaj kreativan tim iznenadi još nekim pronalaskom koji će nam omogućiti i olakšati reciklažu ambalažnog otpada.

Priredila: Tamara Zjačić

Tekst je objavljen u novom broju Magazina Energetskog portala ZELENI IZUMI, decembar, 2019 – februar, 2020.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti