Razvoj elektrodistributivnih mreža

Foto: pks.rs

U Privrednoj komori Srbije održan je stručni skup o planiranju razvoja elektrodistributivnih mreža u organizaciji Srpskog nacionalnog komiteta CIRED.

Učesnici su imali priliku da se detaljnije upoznaju sa tematikom, procesima i metodologijama planiranja razvoja elektrodistributivnih mreža, tehnologijama distributivnih generatora i opasnostima koje izazivaju klimatske promene.

Na početku je profesor dr Željko Popović održao predavanje „Planiranje kao poslovni proces u elektrodistributivnim kompanijama“ u kome je ukazao na tipove i ciljeve planiranja kao i na ograničenja, odnosno kriterijume koji moraju biti uvaženi kod planiranja poput naponskih ograničenja, termičkih ograničenja, radijalnosti i slično.

Nakon toga, predavanje je održao i profesor Jovan Nahman čija tema je bila „Pouzdanost elektrodistributivnih mreža u procesu planiranja“. Na tom predavanju govorilo se, između ostalog, o pokazateljima preko kojih se ocenjuje pouzdanost distributivnih sistema, obuhvatanju pouzdanosti kod planiranja distributivnih sistema, primeni automatike i štetama od prekida isporuke električne energije.

U nastavku konferencije dr Zoran Simendić, predsednik CIRED Srbija, najavio je 11. Savetovanje o elektrodistributivnim mrežama Srbije koje će se održati od 24. do 28. septembra 2018. godine na Kopaoniku dok je Mr Aca Vučković govorio o ulozi i zadacima AERS u planiranju razvoja elektrodistributivnih mreža, poput učešća u postupku donošenja planova razvoja distributivnih sistema, uticaju Pravila o radu distributivnog sistema električne energije na planiranje razvoja distributivnih mreža, priključenjima na distributivni sistem kupca ili proizvođača električne energije, itd.

izvor: pks.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti