Predstavljen izveštaj Koalicije 27 o napretku Srbije na polju ekologije

Foto: Jelena Kozbašić

Novi izveštaj Koalicije 27 o životnoj sredini i klimatskim promenama predstavljen je u petak 17. novembra u Domu omladine Beograda u okviru osmog Green Fest-a, međunarodnog festivala zelene kulture. Koalicija 27 je grupa 11 nevladinih organizacija koja prati korake naše države na putu ka otvaranju Poglavlja 27 u okviru pregovora o članstvu u Evropskoj uniji. Naslov izveštaja je Poglavlje 27 u Srbiji: Još uvek u pripremi i četvrti je godišnji izveštaj ove vrste. Odnosi se na period od novembra 2016. do septembra 2017. godine.

Panelom je moderirao Stevan Vujasinović, a učestvovali su i Tanja Petrović, ispred same Koalicije 27 kao autora izveštaja, Ivan Karić, državni sekretar za zaštitu životne sredine i Antoan Avinjon, predstavnik delegacije Evropske unije.

Tanja Petrović skrenula je pažnju da se izveštaj bavi napretkom (ili u određenim slučajevima kaskanjem u mestu, prim. aut) u sledećim oblastima Poglavlja 27: horizontalnom zakonodavstvu, kvalitetu vazduha, kvalitetu vode, zaštiti prirode, industrijskom zagađenju i upravljanju rizicima, upravljanju hemikalijama i klimatskim promenama.

Antoan Avinjon je pohvalio način vođenja diskusije koji ga je podsetio na antičku agoru. Podelio je sa prisutnima dobru i lošu vest. Dobra vest bila je ta da Evropska unija ima razumevanje za članice koje tek vode pregovore o pristupu da je standarde na nivou unije teško dostići i baš zbog toga i postoji period tranzicije. Loša se ticala kazni za neimplementacije direktiva za države članice. Stavio je akcenat na to da ekonomija i ekologija ne treba da isključuju jedna drugu, već da se prepliću. Iskazao je podršku Evropske unije za članstvo Srbije u njihovoj organizaciji.

Državni sekretar za zaštitu životne sredine označio je borbu protiv istorijskog zagađenja kao prioritet Ministarstva za zaštitu životne sredine. Smatra da je izuzetno važno unaprediti saradnju sa organizacijama civilnog sektora i u tu svrhu biće organizovani Dani otvorenih vrata. Izrazio je želju za “ozelenjavanjem” i “ekologizacijom” svakog pojedinačnog ministarstva.

Panel je zaokružen zapažanjima publike i pitanjem Stevana Vujasinovića o tome kako panelisti zamišljaju naslov narednog izveštaja Koalicije 27. Bilo je i ambicioznih i pesimističnih odgovora – od “Otvoreno Poglavlje 27” do “Treba para”, a koja će strana da prevagne, videćemo dogodine.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti