Razvija se tržište energije vetra u Meksiku

vetrenjaceIskorišćavanje snage vetra bi trebalo da nastavi rast u narednim godinama, izjavio je meksički inženjer Agustin Valdivia, tokom nedavno održane svetske konferencije o obnovljivim izvorima energije u Orlandu, SAD.

Upoređujući razvijeno američko tržište sa meksičkim, Valdivia je izjavio da se iskorišćavanje vetra, koje je bilo minimalno 1994. godine, razvilo u toj meri da u 2014. godini očekivani kapacitet energije vetra bude 1560MW ili 3% kapaciteta elektro mreže. Ovaj stepen rasta obećava, imajući u vidu da su se prosečno godišnje u periodu između 2010. i 2013. godine instalirala postrojenja kapaciteta oko 300MW.

Nekoliko lokacija je u opticaju za gradnju vetroelektrana, po rečima Valdivia, uzimajući u obzir vetrove šestog i sedmog stepena koji duvaju najviše u državi Vaksaka, gde je i 90% ukupnih vetroelektrana Meksika izgrađeno. Samo dve kompanije drže oko 65% ukupnog tržišta vetroelektrana Meksika dok „Dženeral Elektrik“, koji je da podsetimo zainteresovan i za izgradnju vetroparka u Srbiji, drži samo 1% tržišta i razmišlja o proširenju poslovanja.

Mogućnost razvoja ovog tržišta mogu se naći i u visokim tarifama koje je elektroprivreda Meksika propisala koje se kreću između 97 i 245 dolara po MWh.

Često se prave i ugovori o „Sopstvenom snabdevanju” (self-supply) kroz korzocijume, načinjeni od strana nezavisnih proizvođača struje poput „Cemex“-a i „Wal-Mart“-a. Ipak neke sličnosti sa SAD-om postoje, s obzirom da se ugovori o otkupu struje potpisuju i na 20 godina.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti