Izgradnja gasovoda „Južni tok“ počinje 24. novembra

juzni tokMinistar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović najavila je početak radova na gasovodu „Južni tok“ za nedelju, 24. novembar.

Pošto su građevinska i lokacijska dozvola za ovaj projekat već obezbeđene i uručene, kompanija „Saut strim“ (South stream) uplatila je i taksu za energetsku dozvolu u iznosu od 50 miliona dinara što je bio uslov za početak radova. Sa izgradnjom gasovoda će se započeti u Šajkašu kod Novog Sada, a njegova dužina u Srbiji će biti 421 km.

Partneri u izgradnji gasovoda „Južni tok“ su „Srbijagas“ i „Gasprom“, a vrednost ove investicije je oko 1,9 milijardi evra. Početak radova će iz Beograda uživo pratiti predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, kao i ruski ministar energetike Aleksandar Novak i predsednik Upravnog Odbora „Gasprom“-a Aleksej Miler.

Očekuje se i da će biti potpisana tri sporazuma koja su već ranije najavljena, sporazum o obavljanju delatnosti od opšteg interesa sa kompanijom „Saut strim“, sporazum o transportu, kao i sporazum o kreditu između „Srbijagas“-a i firme „Saut strim“.

Ovaj projekat bi trebalo da bude završen za dve godine, a očekuje se da će njegovom izgradnjom Srbija dobiti bolju energetsku stabilnost, ali i privući nove investitore.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti