Izgradnjom „Južnog toka“ Srbija postaje strateški energetski centar Jugoistočne Evrope

Ministar građevine Velimir Ilić juče je potpisao i uručio građevinsku dozvolu za gasovod „Južni tok“ Dušanu Bajatoviću, izvršnom direktoru ovog projekta. Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine će izdati energetsku dozvolu za gasovod „Južni tok“ kada kompanija „Saut Strim“ (South Stream) uplati taksu u iznosu od 50 miliona dinara.

Očekuje se da radovi na projektu otpočnu 24. novembra ove godine, kada treba da bude potpisan i ugovor o obavljanju delatnosti od opšteg interesa, ali i dva dodatna sporazuma – o transportu gasa i finansiranju projekta.

Ministar Zorana Mihajlović je izjavila da postoje rezerve gasa za mesec dana u podzemnom skladištu „Banatski Dvor“, tako da je izvesno da se neće ponoviti situacija iz 2008. i 2009. godine, kada je Srbija ostala bez gasa.

Gasovod „Južni tok“ je izuzetno značajan, ne samo za privredni razvoj Srbije, već i ćitavog regiona. Izgradnjom gasovoda Srbija bi postala strateški energetski centar odakle se prirodnim gasom snabdevaju zemlje Jugoistočne Evrope i Evropske Unije. Višak ovog energetnta bi se izvozio tako da bi Srbija imala veliku finansijsku korist i od naplaćivanja transportnih taksi.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti