Primer dobre prakse podsticaja energetske efikasnosti u Gornjoj Austriji

Jedna od devet pokrajna Austije, Gornja Austrija, postavila je cilj da do 2030. sva električna i toplotna energija budu proizvedene iz obnovljivih izvora.

Da bi se ovaj cilj ispunio neophodno je veliko poboljšanje energetske efikasnosti zbog čega je razvijena strategija 2004. godine da se energetska efikasnost time i efekti EE godišnje povećavaju za 1%. Po toj strategiji pokrajinska energetska agencija „O.Oe.Energiesparverban” razvila je program kreditiranja sa niskom kamatnom stopom, okrenut domaćinstvima.

Agencija daje procenu i izveštaj o mogućoj energetskoj uštedi u građevinarstvu podnetih zahteva za kreditiranje, nakon čega odobrava kredit u visini shodnoj potencijalu energetske efikasnosti.

Ovaj podstrek naišao je na veliki odziv zainteresovanih građana i agencija je za 14 godina odobrila 74000 zahteva za kreditiranje primene energetske efikasnosti u gradnji i rekonstrukciji kuća u periodu od 14 godina. Na ovaj način ušteđeno je u proseku 350 miliona kwh godišnje energije.

Ova praksa je jedan od najboljih načina motivisanja i podizanja svesti ljudi o značaju racionalnog trošenja energenata, time i energetske efikasnosti.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti