Raste potražnja za naftom, ali ne i cene

Foto-ilustracija: Pixabay

Procenjuje se da će do kraja godine doći do ozbiljnog rasta u potrošnji sirove nafte, a od marta do danas, za samo mesec i po dana, cena goriva u Srbiji porasla je za 5 do 7 dinara, prenosi RTS.

Ipak, kako za RTS ističe Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, promene koje nas očekuju neće biti drastične, kao kada je cena sirove nafte nekoliko meseci bila povećana za 88 odsto.

On objašnjava da tržište nafte vrlo intenzivno reaguje na sve najave eventualnih povećanja i ispunjenja potrošnje, a prošlu sedmicu su, kako kaže, obeležile procene da će do kraja godine doći do ozbiljnog porasta u potrošnji sirove nafte.

Iako je četiri do pet dana prethodne nedelje cena sirove nafte bila u porastu, Mićović ističe da je petak doneo smirenje, te da se cena po barelu sada kreće između 60 i 65 dolara.

Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, analitičari predviđaju da je pred nama period povećane mobilnosti ljudi, a samim tim i veće potrošnje goriva. Cena goriva zavisiće od toga na koji način će proizvođači odgovoriti na veliku potražnju, kaže Mićović.

On dodaje da srpsko tržište reaguje kao i sva druga, premda se ukupni troškovi naftnih sektora, dok gorivo dođe do pumpi, razlikuju od zemlje do zemlje. Nivo konkurencije takođe se razlikuje pa, samim tim, i brzina tih promena varira od zemlje do zemlje.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti