Mreža NVO “Koalicija 27” apeluje da se preispita projekat israživanja nafte u Crnoj Gori

Foto-ilustracija: Pixabay

Mreža nevladinih organizacija „Koalicija 27“ je uputila apel predstavnicima Evropskog parlamenta, Evropske komisije, Energetske zajednice, sekretarijatima Barselonske konvencije, ACCOBAMS i MARPOL, za aktivno uključivanje u obustavljanju i preispitivanju procesa istraživanja nafte i gasa iz podmorja Crne Gore.

Kako navode u saopštenju, poražavajuća je činjenica da nova Vlada ne sprovodi adekvatnu reviziju procesa dodele i ugovora, zbog čega zahtevaju angažovanje evropskih i međunarodnih eksperata, koji će konstatovati kršenje obaveza Direktive o učešću javnosti u procesu donošenja odluka, o sigurnosti naftnih i gasnih operacija, prostornog planiranja morskog područja, Natura 2000, ciljeva energetskih i klimatskih politika, prenosi RTCG.

„Vlada nastavlja brutalni odnos diskreditovanja NVO i građana, odbacujući svaki dijalog o rizicima ili nesrećama koje bi se mogle dogoditi, bilo za turizam, ribarstvo, morski biodiverzitet ili priobalne zajednice. Istovremeno ubeđuju javnost da su bespotrebne nacionalne inspekcije i kontrole i stavljajući bezbednost javnog dobra u ruke kompanija i koje beleže stotine izliva godišnje, istrage za korupciju ili su na crnim listama“, navodi se u saopštenju Koalicije 27.

Kako ističu iz ove nevladine organizacije, nadležne institucije Crne Gore, nisu pokazale sluha, za peticiju koju je potpisalo 13.000 građana za uvođenje moratorijuma na istraživanje nafte i gasa, kao i apele 60 nevladinih organizacija, pa se nadaju da evropska i međunarodna zajednica hoće.

Dalje navode da su završeni razgovori sa DEU u Podgorici, Evropskim parlamentom i izvestiocem za Crnu Goru, te se očekuje otvaranje ovog pitanja na narednoj Međuvladinoj konferenciji na ministarskom nivou i zvaničnim pregovaračkim dokumentima EU.

„Crna Gora nije sprovela transparentne procese učešća javnosti, posebno pogođenih lokalnih zajednica, te nije sprovela sopstvene provere sigurnosti tokom faza izdavanja dozvola i sigurnosne mere, u skladu sa Direktivom o sigurnosti priobalnih naftnih i gasnih operacija na moru (2013/30/EU). Ni jedan ključni komentar nije usvojen na fiktivnim javnim raspravama, kako na lokalnom tako i na prekograničnom nivou, niti je proces bio rađen u skladu sa Direktivom o uspostavljanju okvira za prostorno planiranje morskog područja (2014/89/EU) koja reguliše proces u kojem nadležna tela relevantne države analiziraju i organizuju ljudske aktivnosti u morskim područjima radi ostvarivanja ekoloških, privrednih i socijalnih ciljeva. Otvaranjem nove eksploatacije ugljovodonika, pa čak i gasa, čijim se komercijalnim nalazištima vlasti nadaju, u crnogorskom podmorju dovodi do nazadovanja Crne Gore na putu ka EU, te je nespojivo sa opredjeljenosti Evrope i Crne Gore za postizanjem ciljeva dekarbonizacije do 2030. i 2050. godine, na koje smo se obavezali Pariskim sporazumom. Proizvodnja, transport i upotreba fosilnih goriva su neizbežno povezani sa opasnim emisijama metana, koji je odgovoran za gotovo 25 odsto zabeleženog globalnog zagrevanja. U dugoročnom scenariju Evropske komisije, nema klimatskih koristi za upotrebu gasa za proizvodnju električne energije, ako su emisije metana tokom životnog ciklusa veće od tri procenta, što je i u razvijenim zemljama nemoguće dostići“, napominju u Koaliciji 27.

Iz koalicije poručuju da je Crna Gora bez adekvatnih nultih studija o biodiverzitetu odobrila istraživanja u potencijalnom Natura 2000 području, suprotno Direktivi o uspostavljanju okvira za prostorno planiranje morskog područja (2014/89/EU) kojom se nastoji očuvati raznovrsan, čist, zdrav i produktivan morski biodiverzitet, u prirodnim uslovima do 2020. godine.

Podsetimo, konzorcijum kompanija Eni i Novatek započeli su istražno bušenje koje treba da pokaže da li ima nafte u crnogorskom podmorjuU moru između Bara i Ulcinja na dubini od 6,53 hiljade metara, nedavno je počelo istražno bušenje koje će trajati četiri i po do šest meseci.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti