Radovi na sistemu odbrana od poplava Paraćina

Foto-ilustracija: Pixabay

Prema projektu izgradnje objekata za odbranu od poplava i uređenja korita Crnice, radovi su u završnoj fazi na deonici 4, u delu reke koji prolazi kroz Glavicu. Različiti oblici radova izvode se na različitim deonicama reke, jer su prema proceni stručnjaka, potrebni različiti vidovi odbrane od poplava.

Najzahtevniji radovi odvijaju se na deonici 2, koja prolazi kroz centar grada, pored hotela „Petrus“ i kroz kej, ka starom železničkom mostu. Tamo se grade kinete u samom koritu reke, a pored obala se kamenom oblaže rečno dno.

Duž zaštitnih zidova, od „donjeg parka“ ka mostiću kod bazena „Prestiž“, rade se pešačke staze, čiji se nivo podiže za tridesetak santimetara, što smanjuje visinu zidova i prolaznicima omogućava pogled na reku.

Projektanti su vodili računa o estetskom uređenju, koliko i o funkcionalnom, pa će na kraju svih radova, šetalište pored reke biti veoma lepo uređeno, uz obavezno ozelenjavanje.

Izvor: Opština Paraćin

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Paraćin u slici i reči“ koji je sufinansiran iz budžeta Opštine Paraćin na Javnom pozivu za učešće na opštem konkursu za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2019. godini.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti