Srbija i Rusija sarađuju u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i zamenik generalnog direktora i direktor bloka za međunarodnu saradnju ruske državne korporacije „Rosatom“ Nikolaj Spaski razgovarali su juče o perspektivama saradnje dveju zemalja u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe.

Foto: Vlada Republike Srbije

Sagovornici su potvrdili spremnost dve strane da sarađuju na izgradnji centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije na teritoriji Srbije.

Popović je ukazao na to da će ovaj centar biti zasnovan na najsavremenijim tehnologijama koje danas postoje u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe.

On je ocenio da će sa takvim centrom Srbija sasvim sigurno postati lider u ovom delu Evrope u istraživanju, razvoju i primeni nuklearnih tehnologija u svim relevantnim oblastima, kao što su medicina, poljoprivreda, industrija, razvoj novih materijala.

Ministar je izrazio uverenje da će ova ustanova biti baza za obrazovanje najboljih srpskih kadrova u oblasti nuklearne energije, ali i mesto gde će se obučavati kadrovi iz celog sveta.

Popović je iskazao zadovoljstvo tempom razvoja odnosa Srbije i Rusije u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe, koja se ostvaruje kroz saradnju sa državnom korporacijom „Rosatom“.

Prema njegovim rečima, naša zemlja kroz saradnju sa „Rosatomom“ dobija transfer znanja i tehnologija koji doprinose podizanju njenih kapaciteta u nauci i ekonomiji.

Spaski je podsetio na to da Srbija i Rusija imaju dugu i bogatu tradiciju saradnje u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da Srbija i Rusija posle više od 30 godina obnavljaju saradnju u ovoj oblasti.

Ta saradnja, kako je ocenio, doprinosi obnovi naučne baze Srbije u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe, ali ima i ogroman komercijalni i ekonomski značaj za Srbiju.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti