Radovi na izgradnji linijskog parka u Beogradu počinju krajem oktobra

Foto: Grad Beograd

Plan detaljne regulacije za područje na kojem će se nalaziti linijski park usvojen je, to praktično predstavlja osnov za sve dalje aktivnosti u vezi sa ovim projektom. Prema rečima Marka Stojčića, glavnog gradskog urbaniste, na pripremnim radovima za projekat linijskog parka radise već duže od dve i po godine. 

“Prve dve celine nalaziće se na potezu od Beton hale do SC „Milan Gale Muškatirović”. Javno komunalno preduzeće „Zelenilo – Beograd” izrađuje projektnu dokumentaciju za taj potez i ukoliko sve bude išlo u skladu sa planovima, radovi bi mogli da počnu već krajem oktobra. Paralelno sa tim biće raspisan tender za izradu projektne dokumentacije od treće do desete celine. Linijski park je podeljen na 10 celina, jer smo imali konkurs na kojem je radilo 55 mladih ljudi i svaka grupa je bila zadužena za određenu celinu. Sada imamo 10 u potpunosti različitih, ali povezanih celina”, rekao je Stojčić, navodi se na sajtu grada. 

Kako je objasnio, jedan od zahtevnijih delova posla oko linijskog parka jeste i rušenje privremenih objekata i rešavanje pitanja vlasnika tih objekata, za šta je posebno bio važan plan detaljne regulacije ovog područja. 

“Kada su objekti u pitanju, imamo nekoliko tipova i niko neće biti ni zaboravljen niti oštećen, u skladu sa zakonom. U prethodnom planu detaljne regulacije ovo područje nije bilo namenjeno za javnu zelenu površinu, ali je usvajanjem novog plana upravo to predviđeno. Krenuli smo u rešavanje tih postupaka zajedno sa opštinama Stari grad i Palilula i kako bude završeno projektovanje delova parka, uslediće i radovi na izgradnji parka. Okvirni rok za završetak radova je oko tri godine. U smislu građevinskih radova nije potrebno više od dve do dve i po godine, ali zbog pravnih postupaka koje je neophodno sprovesti potrebno je dodatno vreme”, istakao je Stojčić.

Foto: Grad Beograd

Glavni urbanista je naglasio da je trasa na kojoj će se nalaziti linijski park velika, kao i da predstavlja prirodni nastavak novog parka koji se nalazi pored Beton hale uz Karađorđevu ulicu. 

“Pre toga se nalazi promenada u okviru Beograda na vodi, a u narednom periodu radiće se i deo od Beograda na vodi do Ade Ciganlije. Dakle, imamo zaista dug potez, od Ade Ciganlije do Ade Huje. Planirano je da Ada Huja postane rezervat prirode i da se čitav deo pošumi, te da bude nešto poput Ade Ciganlije”, kaže on.

Kako je dodao linijski park će imati sve sadržaje koje može da ima savremeni urbani park u jednom savremenom gradu kakav je Beograd.  

“Biće tu sportskih terena, sadržaja za decu, za starije, biciklističkih staza, staza za trčanje. Imaćemo amfiteatar za kulturna dešavanja na otvorenom, tri podzemne javne garaže, čime ćemo rešiti problem parkiranja u ovom delu Dorćola koji se nastavlja na linijski park, ali i za korisnike linijskog parka”, objašnjava Stojčić.

Kako ovaj park ne bi presecale saobraćajnice, objasnio je da su na nekoliko mesta predviđene pozicije za nove podvožnjake, odnosno proširenje postojećih. Na taj način ovo će biti oaza bez buke, automobila i zagađenja. 

“Građevinski radovi na prve dve celine najverovatnije kreću krajem oktobra, a preliminarna vrednost  ukupnih radova je 55 miliona evra, mada to zavisi od projektne dokumentacije”, kaže gradski urbanista. 

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti