Ptičji grip u Hrvatskoj, pod nadzorom farma ćuraka

Foto-ilustracija: Pixabay

Na farmi tovnih ćuraka u Koprivničko-križevačkoj županiji u Hrvatskoj potvrđeno je prisustvo ptičjeg gripa koji pripada podtipu H5N8 za koji do sada nije utvrđeno da uzrokuje zarazu kod ljudi.

Nadležni su odmah reagovali i preduzete su sve mere kako bi se sprečilo širenje virusa na druge farme.

Veterinarski inspektori Državnog inspektorata trenutno istražuju kako su životinje zaražene, rade labolatorijske analize i donose mere kako bi sprečili širenje virusa, saopštavaju iz Ministarstva poljoprivrede Republike Hrtvatske.

Dodatno zabrinjava situacija koja u poslednjih nekoliko nedelja eskalira u Evropi – sve je više zabeleženih slučajeva zaraze i reč je o visoko patogenoj influenci ptica.

Zabaleženi su slučajevi u Bugarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj, Nemačkoj, Rumuniji, Mađarskoj, Ukrajini, Holandiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Danskoj, Švedskoj i Francuskoj. Tokom ove godine u nekoliko država zaražene su i divlje ptice.

Nadležni u Hrvatskoj su doneli Naredbu o merama za sprečavanje pojave i širenje influence ptica na teritoriji države. Naredbom su određene minimalne biosigurnosne mere koje vlasnici živine moraju redovno da primenjuju, a najvažnije je da osiguraju svoje životinje, pre svega tako što če sprečiti njihov kontakt sa divljim pticama.

Takođe, svi vlasnici koji primete da je njihova živina bolesna, ili ukoliko dođe do uginuća, moraju to odmah prijaviti nadležnoj veterinarskoj stanici. 

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvtaske

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti