Ptičji grip ne jenjava: U Poljskoj eutanazirano više od 900.000 koka nosilja

Foto-ilustracija: Unsplash (Michael Anfang)

Virus ptičjeg gripa vrste H5N8 pronađen je na živinarskoj farmi u poljskom selu Vroniavaj, a sva zaražena živina je usmrćena.

Do sada je ptičji grip rezultirao smrću ili eutanazijom najmanje 1,6 miliona pilića i pataka u Evropi. Nove vesti o zarazi ovim virusom stižu iz Poljske.

Izbijanje influence otkriveno je početkom nedelje u zapadnom delu te zemlje, a njihova državna novinska agencija PAP izveštava da je virus vrste H5N8 u selu Vroniavaj, 33 puta otkriven u toj državi ove godine. Reč je o farmi na kojoj se uzgaja 930.000 koka nosilja, a sve su eutanazirane.

Dodatan problem je što su u blizini polja na kojima obitavaju mnoge divlje ptice, pogotovo guske, koje bi mogle da ga prenesu na domaće životinje.

Sličan slučaj dogodio se ove jeseni i u Holandiji. Ta je država najveći EU izvoznik živine, a gotovo pola miliona brojlera je uginulo ili eutanazirano kako bi se sprečilo širenje virusa.

Virus raširen u celoj Europi, ali i Aziji

Ovaj zarazan i smrtonosan oblik ptičjeg gripa brzo se širi Evropom i dovodi živinarsku industriju u stanje pripravnosti zbog prethodnih izbijanja.

Do sada je pronađen u Francuskoj, Holandiji, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Belgiji, Danskoj, Irskoj, Švedskoj, a od prošle nedelje i u Hrvatskoj, Sloveniji i Poljskoj. Pogođene su i Rusija i Kazahstan, a Rojsters javlja da je ove nedelje pronađen i kod divljih labudova u kineskoj provinciji Šanksi.

Foto-ilustracija: Unsplash (Brooke Cagle)

Broj usmrćene živine u Rusiji dostigao je 1,8 miliona u oktobru. Takođe, stradalo ih je gotovo 1,6 miliona na jednom gazdinstvu u blizini Kazahstana, pokazuju podaci Svetske organizacije za zdravlje životinja (OIE).

Živinarska industrija trpi ekonomske posledice

Iako je većina pronađenih slučajeva do sada uključivala zarazu divljih ptica, u zadnje vreme se beleži sve veći broj proboja virusa i na farme. To bi uveliko moglo da uspori božićnu prodaju krajem godine, što bi moglo da pogodi celu živinarsku industriju i uzorkuje značajne ekonomske gubitke.

„Rizik od prenošenja virusa divljim pticama je veći nego u poslednje dve godine, jer u Evropi postoje njegovi različiti tipovi“, rekla je za reuters PR Instituta „Friedrich Loeffler“.

Glavna vrsta u Evropi ove godine je H5N8, koji je značajno uticao na smrtnost živine 2016. i 2017. godine, ali bilo je i slučajeva pojave tipa H5N5 i H5N1.

Iako je rizik za ljude mali, Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) ove nedelje je izjavila da stanje treba pažljivo pratiti, a poznato je da je vrsta H5N1 opasna i za ljude.

Izvor: Agroklub

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti