Prvi ekološki laptop na svetu: Način za smanjenje elektronskog otpada i ugljeničnog otiska

iameco je preduzeće iz Dablina, u Irskoj, čije se poslovanje koncentriše na proizvodnju tehnologije s akcentom na njenu održivost.

Jedan od izuma ove kompanije je i prvi ekološki laptop, model D4R. „Usredsredili smo se na sirovine od kojih je laptop napravljen i način njegove proizvodnje kako bismo u toku procesa smanjili energetsku potrošnju, ohrabrili ponovnu upotrebu i odstranili smeće„, navodi iameco.

Foto: iameco (Kevin Mcfeely)

Podstaknuti problemom gomilanja elektronskog otpada i korišćenjem štetnih materijala i otrovnih hemikalija u tehnološkim napravama, inovatori su nastojali da neutrališu doprinos sektora informacionih tehnologija uništavanju našeg okruženja.

Razvijanjem laptopa želeli su da postignu ublažavanje emisija gasova staklene bašte za najmanje 30 odsto, bar 70 odsto učinka na polju ponovne upotrebe i reciklaže i smanjenje eksploatacije vodnih kapaciteta za 75 odsto. Najvažnije, u saradnji sa svojim partnerima ostvarili su zacrtane ciljeve.

Foto: iameco (Kevin Mcfeely)

Prvi korak ka održivom proizvodu koji inženjeri preduzeća je kreiranje artikla za dugovečnost.

Prognozirani životni vek laptopa stoga iznosi 10 godina. Ipak, zapitaćete se – na koji način će me kompjuter iz 2018. služiti u 2025. godini s obzirom na to koliko brzo tehnologija zastareva i biva zamenjena novom? Kompanija je obratila pažnju i na ovo. Modularni dizajn  kompjutera omogućava zamenu pojedinačnih komponenata kada njihove naprednije verzije budu dostupne na tržištu.

Pored toga što zarad smanjenja otpada pravi laptopove sa zamenjivim delovima, iameco je iz njihove proizvodnje otklonio toksična hemijska jedinjenja poput olova, kadmijuma i žive. Ovo rezultuje u zdravijim korisnicima, ali i zdravijoj planeti.

U odnosu na ostale laptove, drveni model crpi jednu trećinu energije manje, a umesto plastike na bazi naftnih derivata, tim inženjera koristi pepeo, javor i bukvu iz održivih šuma.

Pored prenosnog računara, u njihovom asortimanu nalaze se i drveni tablet, tastatura, miš i kućište kompjutera.

Foto: iameco (kolaž)

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti